torstai 2. tammikuuta 2014

Han Han, osa V – koulutuskissan pöydälle nostaja

Han Han -tunnisteella varustettujen blogitekstien sarjassa tutustutaan kiinankielisessä maailmassa kenties tunnetuimpaan kirjoittajaan ja yhteiskuntakriitikkoon. Han Hanin esikoisromaanin 《三重门》 (käännöksen työnimi Kolme porttia) suomentamisesta tulee allekirjoittaneen ykkösprojekti uudelle, uljaalle vuodelle 2014 – oikeudet on hanskassa ja kustantaja löytynyt! Loisteliasta uutta vuotta itse kullekin!

Han Han Wikipedian mukaan, osa V

Koulutukseen liittyvää polemiikkia

Han nousi alun perin kuuluisuuteen pitkälti erikoisten koulukokemustensa ansiosta. Hän inhosi matematiikkaa, fysiikkaa ja muita tärkeinä pidettyjä kouluaineita, ja hänen arvosanansa olivat huonoja. Lukiossa hän repäisi hylätyt seitsemässä aineessa ennen kuin lopetti koulunkäynnin kokonaan.

Kiinalaiset vanhemmat paheksuivat Han Hania, sillä Kiinassa kouluarvosanoja pidetään perinteisesti tärkeimpänä mittarina sille, onko lapsi tai nuori ollut hyvä oppilas. Monille nuorille, etenkin 80-luvulla syntyneelle sukupolvelle (Han Han itse on syntynyt vuonna 1982) hänestä sen sijaan tuli sankari. Han Hanin tarina on opettanut miljoonille nuorille, että yksilö voi menestyä elämässään riippumatta siitä, ovatko hänen arvosanansa kiitettäviä vai kehnoja. Han Hanin ansiosta Kiinassa on alettu nostella monia koulutukseen liittyviä kissoja pöydälle.

Han Han -lainaus, osa V

Haluan tarjota näitä lainauksia aina siitä Han Han -teoksesta, jonka kulloinkin olen ennen blogitekstin kirjoittamista saanut luetuksi (sain juuri päätökseen viidennen teoksen neljän kuukauden sisään, eli tahti on sangen mukava). Seuraava lainaus tulee uudemmasta teoksesta, blogitekstien kokoelmasta, joka kiinaksi tunnetaan nimellä 《青春》 ja josta on hiljattain tuotettu myös englanninkielinen käännös (This Generation). Hienoa, että Han Han on alkanut saada näkyvyyttä myös englanniksi lukevien keskuudessa!Kävi muuten niin, että ostin vahingossa katukauppiaalta teoksesta piraattikopion. Tämä ärsytti ensin, sillä paperin laatu oli kehnoa ja huolimattomasti kopioidussa tekstissä paljon kirjoitusvirheitä. Kirjan loppuun luettuani ja siitä Baidusta lisätietoa etsiessäni sain kuitenkin ilokseni havaita, että pahat piraatit ovat sisällyttäneet tämän kopion loppuun peräti 16 lyhyen esseen edestä kiinnostavaa, Han Hanin aikaisempina vuosina kirjoittamaa bonusmateriaalia. Ei yhtään hullumpaa! Laitanpa kirjan kuitenkin kiertoon ja hankin ihka aidon tilalle…

Han Han ei tässä teoksessaan juuri ota koulutukseen kantaa, mutta viimeisessä tekstissään hän vierailee alma materissaan – jos kyseistä koulua voi sellaiseksi kutsua. Alla käännöksiä katkelmista, joissa hän antaa vinkkejä nykypäivän nuorille:
”Lopuksi haluaisin jakaa muutaman sanan tämän koulun oppilaiden kanssa. Puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä – enpä olisi koskaan osannut arvata, että koittaisi päivä, jolloin voisin vanhempana jaella nuorille viisauksiani!

Ensiksi haluan sanoa, että kun olette jostain asiasta eri mieltä, ei kannata keskittyä liikaa asioista väittelemiseen. Menkää ja tehkää asialle jotakin. […] Se saattaa olla haitallista paperille printatuille saavutuksillesi, mutta tärkeintä on se, että jonkinlaisia saavutuksia syntyy.

Toiseksi, voit kohauttaa olkapäitäsi ulkoluvulle ja loputtomalle toistamiselle, mutta et saa koskaan unohtaa opiskelun tärkeyttä. Koulunkäynti ja opiskelu ovat nimittäin kaksi täysin eri asiaa. Opiskelua tulee ehdottomasti rakastaa. Opiskele taukoamatta, kehitä itseäsi taukoamatta, vahvistu taukoamatta – tytöt eivät tykkää pojista, joilla ei ole vahvuuksia.

[…]

Toivon, että kaikki tytöt ja pojat opiskelevat ahkerasti. Kaikkein tärkeintä on oppia ensin selviytymään tässä maailmassa, sitten oppia elämään mukavammin, ja lopuksi oppia, kuinka elää omaa sydäntään kuunnellen. Jos haluat kasvaa hyväksi ihmiseksi, muista, että vastoinkäymiset ja pettymykset eivät ole vihollisiasi, vaan ne tulevat tiellesi vain inspiroidakseen sinua taistelemaan entistä kovemmin. Älä ole yhteiskunnalle haitaksi tai muille ihmisille este. Perusta perhe, hanki työpaikka, pidä huolta lapsistasi ja vanhemmistasi. Nauti tavallisesta arjesta. Älä anna vaimosi kärsiä, älä pistä miestäsi pesemään itse alushousujaan – alushousujen pesemistä ei tietenkään lasketa kärsimykseksi. Tässä koulussa luodaan perusta loppuelämällenne. Minkä polun ikinä valitsettekin, muistakaa kulkea sillä polulla ryhdikkäästi ja pää pystyssä.”最后,有一些话我想对这所学校里的同学说,这些都是我经验之谈,没想到我终于有了可以倚老卖老的一天。

首先,观点不同的时候,不要只想着争论,自己做一些事情去。[…] 你可以不要试卷上的成绩,但是你必须要有成绩。

其次,你可以对念教材漫不经心,但是你永远要记得学习。上学和学习是两回事,但是一定要热爱学习。不断地学习,不断地进化,不断地强大,女同学不喜欢没本事的男生的。

[…]

祝愿大家做一个好好学习的女孩子,做一个拥有能力的男孩子,最重要的是,先学会生存,再学会更好地生存,最后学会不违心地生存。要做一个好人,所有的吃亏和被骗只能激励你的斗志,而不是你的仇恨。不要危害社会,不要妨碍他人。成家立业,儿女绕膝,享受平静的生活,不要让自己的女人吃苦,不要让自己的男人洗内裤,当然洗内裤不算吃苦。在这所学校里,你们的人生会奠基,无论你喜欢光明大道还是旁门左道,要记得在走的时候,你的人是要站直的。

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti