perjantai 27. joulukuuta 2013

Kiinalaisesta jouluaatosta

Nyt kun joulu on jo turvallisesti takanapäin, jaan tässä hieman Kiinassa viettämääni jouluun liittyvää mielipahaa.

Mainittakoon kuitenkin ensin, että pääsimme kyllä mukavaa joulunkorviketta kihlattuni kanssa viettämään, kun päätimme omistaa aatonaaton joulutunnelmille. Söimme ja joimme ulkona hyvin, katsoimme jouluisia elokuvia (Rare Exports ja Ihmeellinen on elämä!) ja nautiskelimme vanhempiemme meille lähettämien joulupakettien herkullisista antimista (ks. kuva). Tämän tekstin avautuminen liittyy siihen, mitä varsinaisena aattoiltana tuli nähtyä.


Kuten monet lukijoista tietävät, ei joululla ole kiinalaisessa kulttuurissa perinteisesti minkäänlaista roolia – vain se noin prosentti Kiinan väestöstä, joka on kristittyjä, todella välittää joulusta. Monelle muulle kiinalaiselle se tarjoaa kuitenkin tekosyyn joko shoppailulle tai sitten muuten vain järkensä menettämiselle.

Joulu näkyy ja kuuluu kiinalaisessa suurkaupungissa. Joulupukkeja ja räikeitä kuusia ilmestyy kauppojen edustoille, ja joulun nimissä yritetään myydä jos jonkinlaista krääsää. Tilanne on samanlainen monien kiinalaisille vieraiden, tavallisesti amerikkalaislähtöisten juhlien (esimerkiksi Halloween) kohdalla: juhlalla ei ole niinkään merkitystä, mutta sitä pyritään silti myymään – etenkin tiedostavalle nuorisolle, joka haluaa olla cool.

Vaikka marketit huutavat joulua jo pitkään ennen joulukuun alkua, iskee joulu märän hanskansa kasvoille toden teolla vasta jouluaattona.

Lähdin aattoiltana ihan mielenkiinnosta seuraamaan, millaiset olisivat joulutunnelmat Kunmingin vilkkaimmalla aukiolla ja ostosalueella. Osasin odottaa jotakin epämiellyttävää, mutta se hulluus, johon törmäsin, yllätti totaalisesti. Itse asiassa se yllätti niin pahasti, että ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin jatkuvaa tarvetta lyödä seuraavaa röyhkeää vastaantulijaa nyrkillä naamaan.

Kiinalaisten joulu on niin typerää touhua, että sitä on sanoin vaikea kuvailla. Itse asiassa sitä voisi verrata ajatukseen Suomesta, jossa yhtäkkiä keksittäisiin, että kiinalainen uusivuosi onkin nyt in. Kukaan ei tietäisi, mitä uudenvuoden perinteisiin kuuluu, mutta kaikilla on yhtäkkiä pakottava tarve lähteä kaduille meuhkaamaan. Joku keksii myydä vaikka vesi-ilmapalloja, ja bisnesidea leviää niin, että aattoiltana jokaisella vastaantulijalla on pari märkää pommia kädessään. Joku toinen on keksinyt ostaa tukkuliikkeen tyhjäksi vappunaamareista, joiden ansiosta tuntemattomille saa olla vittumainen ihan anonyymisti.

Kunmingin keskusaukio oli jouluaattona tupaten täynnä ihmisiä, ja paikkaa saattoi kuvailla suorastaan sotatantereeksi.

Jouluisten hittituotteiden joukkoon Kiinassa lukeutuvat muiden muassa kauhunaamarit, loistavat pirunsarvet, helium-ilmapallot sekä lumi-spray. Näistä jälkimmäinen on jonkinlaista paineella ammuttavaa partavaahtoa, joka erityisesti silmiin osuessaan tuntuu sangen epämiellyttävältä. Valitettavasti monen kiinalaisen mielestä sprayta on hauska suihkuttaa kenen tahansa eteen sattuvan naamalle – etenkin, mikäli vastaantulija sattuu olemaan ulkomaalainen.

Onnistuin vain vaivoin tunkeutumaan pahimman kaaoksen lävitse, minkä jälkeen noin puolen tunnin kasvojeni peittelyn jälkeen viimein löysin rauhallisemman kadunpätkän. Siellä hyppäsin bussiin, joka kuljetti minut takaisin kotiin – ja turvaan.

Tämänkertainen joulu jäänee tältä erää viimeiseksi, jonka vietän Kiinassa. Eikä harmita ollenkaan!


1 kommentti:

 1. Moi Rauno!
  Eipä ollut kovin kivaa luettavaa tuo kiinalainen joulunvietto. Aika hurjia nuo kuvat, enkä yhtään ihmettele, ettet jää sikäläisiä jouluja kaipaamaan...Kuinka on meikäläinen Uusi Vuosi, vaikuttaako se siellä? Mitä olen lukenut kiinalaisen uuden vuoden juhlinnasta, ei se ainkaan ihan noin hurjaa ole...
  Yritä nyt kuitenkin nauttia olostasi siellä ja oikein hyvää Uutta Vuotta 2014 !
  Me olemme Ähtärissä mökillä, todella rauhallisessa paikassa vuodenvaihteen yli, lunta ei ole lainkaan, mutta maisema sulalle järvelle on rauhoittava. Kissamme, Taimi ja Helmi ovat tietenkin täällä mukanamme...
  Terkuin Tuula

  VastaaPoista