sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Miksi kiinalaiset rakastavat nettiä

Hiljattain lukemani artikkelin mukaan kiinalaiset ovat sangen nettirakasta kansaa. Kiinassa onkin ylivoimaisesti eniten netin käyttäjiä maailmassa, peräti 600 miljoonaa eli lähes puolet väestöstä. (Kiinaksi netin käyttäjään voidaan muuten viitata muun muassa sanoilla 网民 (wǎng mín) 'nettikansalainen' tai 网友 (wǎng yǒu) 'nettikaveri'.)

Vuonna 2011 kiinalaisten netissä käyttämä aika ylitti television tuijottamiseen käytetyn ajan, ja tilastojen mukaan peräti 75 prosenttia Kiinan nettikansalaisista kommentoi nettisivujen foorumeilla säännöllisesti. Myös netissä shoppailuun käytettävät rahamäärät ovat valtavia (itsekin tykkään käyttää Kiinassa esimerkiksi Amazon- tai Taobao-palveluita, sillä niiden palvelu on yleensä nopeaa ja valikoimista löytyy periaatteessa mitä tahansa).

Mistä kiinalaisten netti-innostus sitten johtuu? Seuraavassa listattuna syitä, joilla lukemani artikkeli perustelee kiinalaisten netin käyttöä, jota kenties Kiinan kehityksen tilaan nähden voidaan pitää poikkeuksellisen aktiivisena.

(1) Muut mediat ovat Kiinassa niin kankeita, että ihmiset ovat kääntyneet netin puoleen voidakseen olla paremmin perillä siitä, mitä Kiinassa tapahtuu ja siitä, mitä mieltä ihmiset asioista ovat. Esimerkiksi televisiota pidetään Kiinassa tylsänä mediana, vaikka se varmasti hyvä lähde ajankohtaisuutisille onkin.

KOMMENTTI: Televisiota taidetaan todellakin yhä tavallisemmin pitää ajastaan jääneenä kapistuksena joka puolella maailmaa. Jos vertaamme alati yleistyvästä älypuhelimesta löytyvää verkon maailmaa esimerkiksi televisioon, radioon ja lehdistöön, huomaamme, että verkolla on tarjota käytännössä kaikkea – vieläpä kätevästi taskussa kannettavassa muodossa.

(2) Väestön suuri liikkuvuus lisää netinkäytön suosiota Kiinassa. Vuonna 1990 alle viidennes kiinalaisista eli kaupungeissa, mutta tänä päivänä kaupungistuminen on johdattanut jo noin puolet maan väestöstä kaupunkeihin. Sadat miljoonat ihmiset ovat siis kaukana kotikylistään ja niistä sukulaisista ja ystävistä, joiden kanssa he varttuivat. Kommunikointi internetin välityksellä helpottaa koti-ikävää.

KOMMENTTI: Muistan, kun itse heti ylioppilaslakin päähäni saatuani lähdin englantiin puolen vuoden mittaiselle työkokemus- ja kielimatkalle. Silloin juuri kellään ei vielä ollut kannettavaa tietokonetta, vaan netin käytön tarpeen iskiessä mentiin nettikahvilaan. Kahvilassa tarkistin sitten kerran kuukaudessa sähköpostini, mutta ei siellä koskaan mitään viestejä ollut, kun harva kavereista vuonna 2002 vielä käytti sähköpostia. Kotiin soittaminen oli kovin kallista, ja nuorelle miehelle puolivuotinen kaukana kotoa oli siksi usein vaikeaa. Kun taas saavuin Kiinaan ensimmäistä kertaa vuonna 2009, oli jo helpompaa, kun heti pystyi soittamaan Skypellä läheisille ja chättäilemään vähän Facebookissa.

(3) Yli 30 vuotta sitten täytäntöön pannun yhden lapsen politiikan myötä monet lapset ovat varttuneet kotonaan yksin, ilman seuraa ja henkistä tukea tarjoavaa sisarusta. Halutessaan keskustella, leikkiä tai pelata muiden ikäistensä kanssa päätyy moni lapsi ja nuori etsimään kaveria internetin maailmasta.

(4) Nuoret aikuiset potevat nyky-Kiinassa yksinäisyyttä monista syistä, ja yksi parhaista esimerkeistä on maan vääristynyt sukupuolijakauma. Kiinassa on nykyisin noin kuusi naimaikäistä miestä jokaista viittä naista kohti, ja vääristymä on erityisen räikeä maaseudulla. Kilpailu vaimoista on kovaa, ja puolison löytäminen saattaa olla monelle ominaisuuksiltaan vähemmän erinomaiselle nuorukaiselle ylitsepääsemätön haaste. Siksi monenlaiset deittipalvelut sekä enemmän tai vähemmän hämärät vaimoja välittävät/kauppaavat palvelut kukoistavat internetissä.

KOMMENTTI: Kohdan (2) tavoin kohdista (3) ja (4) tekee kiinnostavia se, että ne ammentavat sellaisista nyky-yhteiskunnan todellisuuksista, joiden voidaan nähdä erityisesti Kiinassa tuovan yhä useampia internetin pariin – sellaisiakin, jotka vaikkapa korkean ikänsä vuoksi eivät enää muuten olisi internetin kaltaisista nykyajan hömpötyksistä erityisen kiinnostunut. Kiinan kansalaiset eivät nopeatempoisen kehityksen aiheuttaman myllerryksen keskellä ole unohtaneet yhtä perimmäistä inhimillistä tarvetta – yhteyttä lajitovereihinsa.

Kiinalaisten nettiaktiivisuutta käsittelevän artikkelin julkaisi alun perin 《看天下》.

2 kommenttia:

  1. Heippa!

    Olen joskus ennenkin kommentoinut blogiasi, seurannut tätä alusta asti ja aikaisempia jonkin aikaa ja säännöllisesti käyn tarkistamassa onko uusia merkintöjä. Kaikki suomalaisten Kiinasta pitämät blogit ovat olleet kullanarvoinen kanava tutustua maahan itselle tutusta perspektiivistä.

    Sain juuri tiedon, että pääsen (jos kaikki menee putkeen) itse 10 kuukaudeksi tämän vuoden syksystä alkaen Wuhaniin yliopistovaihtoon! Odotan innolla uusia kokemuksia, vahvempaa kielitaitoa (nyt HSK 3 taskussa), matkustelua ja ehkäpä tulevaisuudenhaaveiden hahmottumistakin!

    Kiitos blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino,

      Kiitoksia kiitoksista, ja lämpimät onnittelut vaihto-opiskelupaikasta! Saat kokemuksesta varmasti paljon irti! :)

      Poista