tiistai 14. tammikuuta 2014

Muista aina, Kiinan liikenteessä…

Kiina ei ole liikenneturvallisuutensa suhteen ihan kamalin paikka maan päällä, mutta maan suuren väkiluvun vuoksi sen onnettomuustilastot näyttävät karmeilta. Satoja ihmisiä kuolee Kiinan teillä joka päivä. Loukkaantumistilastoja ei kannattane edes yrittää etsiä.

Kiinassa liikkuessa pitää olla silmät selässäkin. Erilaisia ajoneuvoja on niin paljon, että kiinalaiset ovat oppineet menemään siitä, mistä pienikin reikä sattuu löytymään. On jalankulkijan omalla vastuulla pysyä kaukana näistä rei’istä. Vihreää valoa ei kannata tulkita merkiksi turvallisuudesta. Suojatietä on parempi ihan suosiolla kohdella koristeena – ”seepranraidat” eivät ole mikään tae siitä, että autoilija hidastaisi.

Joskus olen miettinyt, millainen on kiinalainen inssi. Pohdin mielessäni, kuinka inssin jälkeen kokelasrukka lukee paperilta hylkäämisen syitä: ei käyttänyt tarpeeksi aggressiivisesti äänitorvea… hidasti suojatien edessä… ei kiilaillut…

Kiinassa on turha toivoa, että isompi antaisi pienemmälleen tietä. Jalankulkijalla ei ole oikeuksia edes jalkakäytävällä. Kun joku motoristi viiden ruuhkassa keksii, että jalkakäytävää pitkin ajamalla voi säästää sekunteja, ei hän säästele tööttäyksissä varmistaakseen, että typerät jalankulkijat juoksevat alta pois. Tööttäilyyn voi vain yrittää totutella, eikä suomalaistyylisestä vihaisesta mulkoilusta ole hyötyä.

Liikenneturvallisuus lieneekin ensimmäinen asia, josta Kiinaan aikovaa kannattaa valistaa. Vasta sitten kerrotaan, että ulos mennessä tulee aina kantaa mukanaan vessapaperia. Kolmantena voi sitten jo suositella opettelemaan yleisimpiä ilmaisuja kiinaksi ja sivumennen muistuttaa, että Facebook on Kiinassa kielletty.

Kaikesta huolimatta olen kolmen vuoden Kiinassa elämisen jälkeen yhä vailla ruhjeita. Tämä johtuu siitä, että järkevän varovaisesti aloitettuani ja menoon totuteltuani aloin etenkin pyörän satulassa pian ymmärtää sen, että Kiinan kaduilla tarvitaan rohkeutta ja röyhkeyttä (ja myös hitusen tuuria). Muuten ei pääse minnekään, vaan jää kiinalaisten jalkoihin.

Se puuroutunut liikenneympyrä saattaa näyttää kaoottiselta, kun autoja, skoottereita, pyöriä ja jalankulkijoita virtaa kolmesta eri suunnasta ja useimmiten vääräänkin suuntaan. Sinne sekaan pitää kuitenkin vain uskaltaa sukeltaa – ja jotenkin sieltä kerta toisensa jälkeen selviytyy voittajana! Ehkä tämä on juuri sellaista ”hallittua kaaosta”, josta isäukko aikoinaan puhui, kun liikkeessä koitti sesonkiaika.

Harmi vain, että toisinaan Kiinan liikenteessä harmonia pääsee lipeämään käsistä.

3 kommenttia:

  1. Aijjai, tuntuipa tutulta ^^ Kyllä vaan palaa monista jutuista Kiina ja reissu mieleen melkein joka päivä; valitettavan paljon on elämä ehtinyt "arkiintua" täällä Suomessa oloon, mutta kun tapasin täällä muutaman kiinalaisen tässä männäpäivinä niin kyllä vaan tuli sellainen kutkutus mahan pohjaan, että enköhän mä itseni sieltä joskus vielä löydä =)

    VastaaPoista
  2. Kiinassa käydessä opittu tiety röyhkeys liikenteessä ja erityisesti jonottaessa jää kyllä helposti päälle myös kotiin palatessa. Citymarketin kassoillakin saa ihan hillitä itseänsä, ettei lähde täyttämään niitä jonoon jätettyjä ihmisen mentäviä aukkoja.

    VastaaPoista
  3. Hmm...Kiina blog in Finnish =) I wish I can read this!

    VastaaPoista