torstai 12. joulukuuta 2013

Kunming-tärppejä: Kultainen temppeli

Kunmingin laitamilta löytyy ainakin kaksi merkittävämpää temppelikompleksia. Toinen tunnetaan nimellä Kultainen temppeli (金殿), toista kutsutaan Bambutemppeliksi (筇竹寺). Molemmilla on tarjota kauniita, vanhoja temppelirakennuksia sekä niin paljon vihreää puistoaluetta, että paikalla vierähtää aurinkoisena päivänä mukavasti vaikka koko päivä.

Tällä kertaa esittelen lyhyesti Kultaisen temppelin. Lähteenä on käytetty pääasiassa paikalta löytyneitä infokylttejä. Kerron paikasta omine sanoineni valokuvien muodossa.

Taolainen Kultainen temppeli sijaitsee vehreällä, mäntyjen täyttämällä Mingfeng-kukkulalla. Alkuperäinen temppeli rakennettiin Ming-dynastian aikana vuonna 1602, mutta 35 vuotta myöhemmin rakennelma päätettiin siirtää Bingchuanin maakunnassa sijaitsevalle Jizu-vuorelle. Nykyinen temppeli rakennettiin vuonna 1671, ja vaikka päätemppeliä ei olekaan koolla pilattu, on kyseessä suurin pronssinen rakennelma koko Kiinassa (ei siis kultainen, kuten temppelin nimi saattaa harhaanjohtavasti vihjata). Sen keskellä seisova patsas esittää Zhenwu’ta, joka on yksi taoismin tärkeistä jumalista. Tässä jokunen otos temppelistä:

[Edit: joitain kuvia poistettu jälkikäteen.]Kultaisen temppelin takana, Mingfeng-kukkulan laella, sijaitsee vanha kellotorni. Se rakennettiin vuonna 1423 ja sen katosta roikkuu jättimäinen, pronssinen kello, joka painaa 14 tonnia. Alueella sijaitsee myös muun muassa suuri kasvitieteellinen puutarha sekä useita muita spotteja, joista valokuvaamisesta ja/tai historiasta kiinnostuneet voivat saada paljon irti.

Lopuksi haluan jakaa otoksia yksityiskohdista, joita temppelillä ja sitä ympäröivällä alueella on tarjota reilusti:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti