tiistai 1. lokakuuta 2013

Kunming-tärppejä: Guandun vanhakaupunki

Tässä pitkästä aikaa valokuvapainotteisempi blogiteksti! [EDIT: Osa kuvista poistettu jälkikäteen.]

Kunming on Kiinan kenties kauneimman provinssin pääkaupunki. Silti useimmat täällä asuvat kertovat usein tutuilleen, ettei tänne kannata tulla. Tämä johtuu siitä, että Kunming ei tosiasiassa ole mikään turistimekka, vaikka kaunis onkin ja ilmastonsa puolesta (kesäkelejä lukuun ottamatta) ihanteellinen. Vierailun arvoisista paikoista moni on melko hankalasti saavutettavissa.

Torstai on tästä lähtien minulle minilomapäivä, sillä se on viikon ainoa päivä, jolloin tyttöystävälläni ei ole töitä. Tarkoituksenamme on tarttua torstaihin ja nähdä seuraavien kuukausien aikana kaikkea mahdollista viehättävää, mitä Kevätkaupungilla tai sen lähiympäristöllä on uteliaalle ulkomaalaiselle tarjota. Jaan kokemuksiamme sanoin ja kuvin blogissa, toivoen, että näistä olisi jollekulle matkailijallekin myöhemmin ihan todellista käytännön hyötyä.

Ihan alusta ei tämä juttusarja Kunmingin esittelyä aloita, sillä kaupungin komein vierailukohde on jo esitelty. Läntisille kukkuloille (西山) ja Lohikäärmeportille (龙门) vievä blogiteksti viime vuoden lokakuulta löytyy täältä.

Siirrytään tämänkertaiseen kohteeseen, Kunmingin ainoaan todelliseen vanhaankaupunkiin, joka tunnetaan nimellä Guandu (官渡古镇). Hankalasta käyvä sijainti melko kaukana Kunmingin keskustasta takaa sen, ettei Guandu koskaan liene ahdistavan kiireinen. Ehkä juuri huonosta sijainnista johtuu myös se, ettei minkäänlaisista pääsylipuista tarvitse alueella huolehtia, vaan aluetta saa tutkiskella täysin ilmaiseksi. Muutama tunti Guandussa vierähtääkin varsin mukavasti.


Turismipaikoille tyypilliset rihkama- ja ruokakadut Guandusta luonnollisesti löytyy. Vanhakaupunkimainen tunnelma on ostoskaduilla kiinalaiseen tyyliin äänekkään teknon sävyttämä, mikä saattaa olla monelle ulkomaalaiselle liikaa. Ruokapuolella tarjontaa löytyy, ja voin suositella ainakin viihtyisää burmalaista ravintolaa, jollaiseen ei Kiinassa ihan joka päivä törmää. Lisäksi kaikenlaisia pikkuherkkuja voi Guandun kaduilla kokeilla niin pitkään kuin vatsa kestää.

Vilkkaampien pääkatujen lisäksi Guandusta löytyy ainakin neljä vierailun arvoista temppeliä, joihin niihinkin on vapaa pääsy. Temppeleistä yksi on koristeltu kuumottavilla seinämaalauksilla.




Tässä vielä jokunen yksityiskohta Guandun temppeleistä.




Arkkitehtuurista kiinnostuneelle Guandu tarjoaa ensin kauppa-alueellaan uudelleen rakennettua mutta silti mukavan aidon tuntuista tyyliä. Myöhemmin vanhakaupunkialue alkaa sekoittua nykyaikaisempaan asuma-alueeseen, toisin sanoen persoonattomaan betoniasutukseen. Tarkkasilmäinen bongaa kuitenkin rakennusten väleistä menneisyyden jäänteitä, jotka ovat päässeet rapistumaan mutta jotka piristävät kaiken kaupallisuuden keskellä. Sivukujille uskaltautuva löytää katujen julkisivun takaa varmasti lisää kiehtovia paikkoja.



Parhaimmillaan Guandu lienee paikallisten ihmisten bongailussa. Etenkin vanhempi väki on saapunut paikalle ottamaan aitoon kiinalaiseen tapaan ilon irti soittamisesta, laulamisesta tai tanssimisesta; passiivisemmat nautiskelevat nukkumisesta, paikallaan istumisesta tai vaikkapa vesipiipun polttelemisesta. Meteliä riittää, eikä meininki tästä enää paljon kiinalaisemmaksi voine mennä. Varoituksen sanana mainittakoon, ettei Guandun väki näyttäisi törmäävän ulkomaalaisiin ihan joka päivä – varaudu siis ihmisiä bongaillessasi joutumaan itse huomion keskipisteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti