perjantai 25. lokakuuta 2013

Kunming-tärppejä: temppeli, markkinapaikka ja kulttuurikeskus

Torstait ovat edelleen olleet täällä vapaapäiviä, vaikka alun perin hieman epäilin, mahtaisinko pystyä sallimaan itselleni joka viikko sen yhden päivän, jolloin ei tarvitsisi tehdä mitään hyödyllistä. Rentoutumiselle antautuminen on kuitenkin kannattanut, sillä vapaapäivien myötä muun muassa into valokuvaamista kohtaan on tehnyt paluun nihkeän kesän jälkeen.

Tässä kolme pikkuvinkkiä Kunmingiin. Kerron kustakin paikasta oleellisen lyhyesti ja höystän vähän kuvilla.

[Edit: joitain kuvia poistettu jälkikäteen.]

Värikäs Tanhua-temppeli

Tanhua-temppeli ja sitä ympäröivä puistoalue on Kunmingin kätketty helmi. Moni Kiinassa pitempään viihtyvä saa jossain vaiheessa yleensä huomata, että temppelit ja puistot eivät enää jaksa innostaa – ”jos olet nähnyt yhden, olet nähnyt ne kaikki”. Tanhua on kuitenkin poikkeus: äärimmäisen värikkäästä paikasta löytyy kaikkea, mitä kiinalaiselta kulttuurilta suinkin uskaltaa toivoa, ja päälle vielä komea pagoda ja lukemattomia pieniä yksityiskohtia. Temppeliin kannattaa kameran lisäksi ottaa mukaan hyvää seuraa, eväitä piknikkiä varten ja vaikka kirja.Bird and Flower Market

”Lintu- ja kasvimarkkinat” olivat ennen olennainen osa Kunmingin keskustassa sijainnutta, vanhasta arkkitehtuurista koostunutta, ihmisiä kuhisevaa kaupunginosaa. Kehitys ja rahanhimo kuitenkin saapuivat, eikä vanhoista rakennuksista tai kiinalaisesta tunnelmasta ole siellä enää jäljellä kuin muisto vain. Kasveille, linnuille, kaloille, muille eläimille sekä kaikelle luksukselle teestä huonekalujen ja jaden kautta aina koruihin, vaatteisiin ja ruukkuihin (vedä vähän henkeä tässä vaiheessa) löytyy kuitenkin edelleen kysyntää, joten uusi markkinapaikka on pystytetty kaupungin laitamille.

Markkinoilla ihmetellessä vierähtää mukavasti tunti tai toinenkin, ja myytävissä tuotteissa riittää uteliaalle mukavasti silmänruokaa. Lemmikkiosastolla oli paljon kissoja ja koiria, mutta valitettavasti en itse onnistunut löytämään sitä osastoa, jonne lapsen mieleni hamusi: eksoottisia eläinlajeja kauppaavia liikkeitä ei vain löytynyt, vaikka sellaisia alueella olisi pitänyt olla. Tarjoan kuvia vaatimattomasti, koska monet kauppiaat katsoivat paheksuen, kun yritin heidän tuotteitaan kamerallani osoitella.
Ruotsalaisvetoinen Nordica

Nordica on yksi lukuisista Yunnan-provinssin ulkomaalaisvoimaisista yhdistyksistä, jotka tekevät alueella hyvää Jeesuksen nimissä. Tästä huolimatta (pahoitteluni kristityille) olen viihtynyt Nordicassa aina hyvin ja tutustunut moniin mukaviin ihmisiin, niin kiinalaisiin kuin muihin ulkomaalaisiinkin.

Nordica on eräänlainen kulttuurikeskus, joka tarjoaa ravintolapalveluita, konsertteja, muita live-esityksiä, taidenäyttelyitä sekä muun muassa elokuvailtoja ja English Corner -tapaamisia, joissa kiinalaisilla ja ulkomaalaisilla on oivallinen tilaisuus tutustua toisiinsa kieliharjoitusten merkeissä. Nordica isännöi vuosittain pientä joukkoa ruotsalaisia yliopisto-opiskelijoita, jotka tulevat vuoden ajaksi Kunmingiin vaihtoon (ja Nordican orjatyövoimaksi).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti