perjantai 4. lokakuuta 2013

”Kolmen tuuman kultaiset lootukset”

Sidotuille jaloille tarkoitetut sirot kengät eivät onneksi enää tänä päivänä käy kaupaksi, sillä tämän kauneusihanteen tuoman julmuuden uhreja ei enää juurikaan ole elossa.

Sadan vuoden takaisesta Kiinasta muistetaan ”kolme suurta” ilmiötä, joista maassa ei olla erityisen ylpeitä:

– oopiumin polttaminen
– Manchu-tyylisen pitkän tukan kasvattaminen miehillä
– naisten jalkojen sitominen

Jalkojen sitomisella tarkoitetaan sitä, että nuoren naisen jalkaterä paketoitiin kangassiteitä käyttäen tiukaksi paketiksi siten, että varpaat taipuivat jalkapöydän alle. Ajan myötä jalkaterän lihakset ja luut muuttivat muotoaan, ja jalasta tuli pienen ja terävän muotoinen.

Jos uskallat, syötä Googlen tai Baidun kuvahakuun sana 缠足.

Jalkojen sitomisen perinteen sanotaan saaneen alkunsa Eteläisen Tangin (937–975) kuningaskunnassa, joka sijaitsi nykypäivän Nanjingin läheisyydessä. Palatsin naispalvelijoilla oli silloin siteitä käyttäen tapana sitoa jalkansa pienemmiksi. Kun palvelijat esiintyivät kultaisten lootusten päällä tanssien, teki heidän siroutensa suuren vaikutuksen kuningaskunnan viimeiseen hallitsijaan, jonka nimi oli Li Yu.

Ajan myötä jalkojen sitominen yleistyi, ja siitä tuli suorastaan muoti-ilmiö. Tapa oli tullut jäädäkseen, sillä se teki miehet villeiksi ja miellytti siten naisiakin. Runoilijat ristivät sidotut jalat ”kolmen tuuman kultaisiksi lootuksiksi”. Sen ajan miehet pitivät sidottuja jalkoja seksikkäinä, niiden seksikkyys oli miellyttävämpää kuin kasvojen kauneus tai vyötärön tai rintojen muodot. Tämän miehiä miellyttävän kauneusihanteen vuoksi naiset joutuivat kärsimään – sen ajan Kiinassa isojalkaisen naisen saattoi olla turha haaveilla hyvän aviomiehen löytämisestä.

Jalkojen sitomisen perinne jatkui sukupolvelta toiselle ja kesti lopulta yli vuosituhannen ajan. Vasta Qing-dynastian kaataneen Xinhai-vallankumouksen (1911–1912) myötä alettiin kansaa virallisesti ryhtyä taivuttelemaan tavasta luopumiseen. Vuoden 1949 jälkeen, kun Kiinan kansantasavalta oli perustettu, kiellettiin tapa lopulta kokonaan.

Jalkojen sitominen lienee julmin kauneusihanteen muoto kautta historian, mutta pitää muistaa, että naiset ovat joutuneet kärsimään kautta aikain ja ympäri maailman, ja kärsivät yhä tänäkin päivänä: äärimmäisen tiukkojen korsettien käyttö etenkin menneiden aikojen Ranskassa, hoikkuuden ihannoinnin mukanaan tuoma laihduttaminen, yleistyvä plastiikkakirurgia… Mille kauhistellaan sadan vuoden kuluttua?

Lähde: 《中国文化泛读教程》-oppikirjan toisen osan 15. luku, Peking University Press, 2008.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti