maanantai 29. elokuuta 2011

香港真是個好地方

Ennen lähtöäni Suomesta moni tuntemani hongkongilainen ihmetteli, miksi ihmeessä aion viettää Hong Kongissa peräti 20 päivää. Lähes poikkeuksetta ihmiset totesivat, että viikko tai puolitoista riittäisi täällä ihan hyvin ”kaiken” näkemiseen. Nyt jäljellä on enää pieni hetki ennen kuin suuntaan Manner-Kiinan puolelle, missä aion viettää ensin kaksi yötä Guangzhoussa, sitten neljä tai viisi yötä Hangzhoussa ennen asettumistani Jinhuaan. Olen ihan tyytyväinen tämän matkan pituuteen.

Lantau-saarella käynnin jälkeen en ole enää nähnyt tai kokenut mitään erityisen suurta (ellei lasketa kantonilaista oopperaa, josta ehkä kirjoittelen sitten joskus), vaan olen lähinnä kulkenut julkisilla erilaisille alueille vaeltelemaan, välillä ihan muuten vain, välillä jonkun satunnaisen kirjakaupan, taidegallerian tai pikkupuiston houkuttelemana.

Toki voisin nyt jälkiviisaana todeta, että jokusen päivän olisi tästä reissusta hyvin voinut napsaista pois. Olen kuitenkin nautiskellut myös kaikesta päämäärättömästä kuljeskelusta, ja koska täällä elinkustannukset ovat Suomeen verrattuna alhaiset, en näe yhtään syytä sille, että nämä "tylsät" tai "toimettomat" viimeiset päivät olisi kannattanut korvata vastaavilla päivillä esimerkiksi kotimaassa (vaikka siskostani tykkäänkin).

Kiinan puolelle olisin tietysti voinut siirtyä jo vähän aikaisemmin, mutta toisaalta minun täytyy siellä 30 vuorokauden sisällä muuttaa opiskelijaviisumini asumisluvaksi. Se taas tarkoittaa sitä, että joudun käymään uudelleen muun muassa terveystarkastuksessa, enkä ole yhtään varma siitä, kuinka ripeästi tuleva yliopistoni kyydittää uudet ulkomaalaiset opiskelijat nämä asiat hoitamaan, vai pitääkö asiat hoitaa kenties ihan oma-aloitteisesti. Päätin siis varovaisesti, etten ylittäisi Kiinan rajaa kovin aikaisessa vaiheessa.

Olen päätynyt pitämään joutilaana oloa lomamatkallakin ihan sallittuna tilana, varsinkin jos jalat ovat pari viikkoa jatkuneen päivittäisen kävelyn jäljiltä hieman poikki. Ja mikäs täällä ollessa, kun vapaa-aikaa vielä ainakin tämän kerran tässä elämässä on näin avokätisesti tarjolla. Hostellin lähiympäristöstä saan jo riittävästi iloa ja merkityksen tuntua matkalleni, oli kyse sitten ala-aulan sympaattisen vahtimestarin ystävällisestä tervehdyksestä, kaduilla vallitsevasta, oudolla tavalla kotoisasta ihmiskuhinasta, katujen hajuista tai lukemattomista pikkuravintoloista kantautuvista tuoksuista. Puhumattakaan paikallisesta ruoasta, jota aina välillä uskaltaudun kokeilemaan, kunhan ensin saan ravintoloiden ikkunoissa seisovista perinteisistä kiinalaisista kirjoitusmerkeistä riittävästi selkoa.

Tämän matkan aikana Hong Kong ehti tehdä minuun syvän vaikutuksen, ja uskon palaavani tänne vielä jonakin päivänä hieman pidemmäksi ajaksi. Siitä siis otsikko: Hong Kong todellakin on hieno paikka!

Seuraava päivitys tulee luultavasti Hangzhousta käsin, olettaen että suunnitelmani Kiinan internet-sensuurin kiertämisestä onnistuvat. Silloin olisi tiedossa ainakin raporttia parinkymmenen tunnin junamatkasta sekä tietysti paikallisista turistispoteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti