torstai 25. elokuuta 2011

Museoihin helteeltä piiloon

Elokuussa puolenpäivän jälkeen aurinko paistaa täällä kuumasti ja lähes suoraan ylhäältä päin siten, että sen heijastama varjokin jää täysin omiin jalkoihin. Keskipäivää ympäröivinä tunteina ei välttämättä kannata lähteä kovin pitkille kävelyille, joten olen itse päättänyt nukkua hieman myöhempään, aloittaa päivän rennosti, ja vasta kahden tienoilla alkaa suunnistaa kohti sitä paikkaa, minne minäkin päivänä olen päättänyt mennä.

Päivässä on kuitenkin paljon tunteja, jos aikaa ei tarvitse käyttää muuhun kuin ympäriinsä pyörimiseen. Siksi onkin ollut hienoa havaita, että Hong Kongilla on tarjota sangen kattavasti isoja, hienoja ja hyvin ilmastoituja museoita. Pääsylippu museoon kuin museoon on ainakin tähän mennessä maksanut vaivaiset 10 dollaria (noin 1 €), ja halutessaan 50 dollarilla voi ostaa puoli vuotta voimassa olevan museopassin, joka oikeuttaa rajattomaan pääsyyn kaikkiin (ainakin suurimpiin) Hong Kongin museoihin. Keskiviikkoisin museoissa ei ole pääsymaksua ollenkaan, mutta pihistelijän kiusana on silloin melko varmasti tungos, eikä erityisnäyttelyihin pääse välttämättä sisään. Seuraavassa linkkejä ja pikaiset esittelyt niistä museoista, joissa olen ehtinyt käydä.

Hong Kong Museum of Coastal Defence

Sijainti: Hong Kong Island; MTR Island Line, Shau Kei Wan -asemalta 15 minuutin kävely

Lyhyt arvostelu: ei mikään Suomenlinna. Ulkosalla pääasiassa erilaisia tykkejä sekä bunkkereita, joissa on joskus säilytetty panoksia ja tykinkuulia. Hyvänä puolena kauniit näkymät eri suuntiin. Tervetullut, ilmastoitu sisätilanäyttely esitteli Hong Kongin ja Kiinan sotahistoriaa erittäin kattavasti – vitriineistä löytyi kaikkea vanhoista asiakirjoista aseisiin ja univormuihin.

Hong Kong Museums of Arts

Sijainti: Kowloonin eteläkärki, Tsim Sha Tsui; kivenheiton päässä Star Ferry -laiturilta tai Tsim Sha Tsui -metroasemalta

Taidemuseossa on neljä pysyvää näyttelyä, jotka esittelevät komeita kulta- ja keramiikkaesineitä, kauniita koristeita/koristeasuja sekä perinteistä kiinalaista maisemamaalausta. Erityisnäyttelyistä parasta antia edustivat Legacy & Creations - "Ink Art vs Ink Art" ja "Art vs Art" -näyttelyt, jotka tarjosivat maukkaita näytteitä kiinalaisesta nykytaiteesta.

Hong Kong Museum of History

Sijainti: Kowloon; MTR Tsim Sha Tsui -asemalta 15 minuutin kävely

Hong Kongin historiasta kiinnostuneille erinomainen paikka. Pääosan museon tiloista vie kunnianhimoinen näyttely, joka kattaa Hong Kongin historian aikojen alusta aina nykypäivään asti. Pienempi erikoisnäyttely oli sekin hieno: The Flavours of Everyday Life in China kertoo mannerkiinalaisten arjesta puolen vuosisadan ajalta muun muassa maalauksin, valokuvin ja erilaisin esinein. Erityisen kiehtovia olivat lainaukset ja valokuvat ajalta, jolloin kasettinauhurit, televisiot ja kaikenlainen ”cool” (kuten aurinkolasit) alkoivat yleistyä kiinalaisten elämässä.

Hong Kong Science Museum

Sijainti: käytännössä sama kuin History Museum

Lapsille paljon opittavaa sekä miljoona jännää asiaa, joita kokeilla. Aikuisille ehkä tylsempi paikka, vaikka täytyy myöntää, että itselleni ei olisi yhtään pahitteeksi käydä joitain tiedejuttuja uudestaan läpi. Tällä kertaa pistin nopean käyntini ruuhkan piikkiin, paikalla oli yksinkertaisesti liikaa lapsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti