lauantai 5. huhtikuuta 2014

Saastelukemia Kiinasta

Baidu, tuo Kiinan vastine muun muassa Googlelle ja Wikipedialle, on Kiinassa asuvalle ja kiinan kielen parissa työskentelevälle aivan ehdoton työkalu.

Esimerkiksi tällä hetkellä suomennosta kiinalaisesta romaanikäännöksestä tuottaessani ”baidutan” jotakin vähän väliä. Mikä oli Kungfutsen ainoan pojan nimi? Mitä sivumerkityksiä adjektiivilla keltainen on kiinalaisessa kulttuurissa? Mitä tarkoitetaan ”Bai Juyin vanhalla rouvalla”? Entä kuinka tämä ikivanha runo kääntyisi nyky-kiinaksi? Kaikki kysymyksiä, joihin kääntäjä löytää Baidun avulla nopeasti vastauksia.

Myös Baidun karttapalvelu helpottaa Kiinassa asuvan elämää, joten sitä kannattaa Kiinassa asuvan ehdottomasti opetella käyttämään. Entinen kämppäkaverini aina välillä ärsytti, kun hän tuli aina kysymään minulta, että mistä saisi junalippuja tai miten kansainvälisten pakettien postitoimistoon pääsisi parhaiten julkisilla. ”Kvb – kato vittu Baidusta!” olisin vastannut, ellen luonteeni ansiosta saisi aina palkitsevaa tyydytystä onnistuneesta, kiinan kielellä suoritetusta tiedonhausta.

Baidu Maps -palvelua on myös kehitetty, minkä ansiosta se saa anteeksi muun muassa sen, että reittihauissa se saattaa joskus antaa tietoa bussilinjasta, jota ei ole enää olemassa, jonka reitti on ehtinyt muuttua täysin, tai joka kulkee noin kahden tunnin välein. Yksi esimerkki mielenkiintoisista toiminnoista on se, että koko maan karttaa tarkastellessa Baidu kertoo, mikäli jotakin vakavaa on sattunut. Esimerkiksi alla olevasta karttanäkymästä oppii, että Baomao-valtatiellä on sattunut vakava liikenneonnettomuus. Katastrofipornon ystävä saa kätevästi lisätietoja varoitusmerkkiä klikkaamalla.


Uusin Baidu Maps -ominaisuus on ilmanlaatu-valinta, jota klikkaamalla saa tarkasteltavakseen saasteindeksilukemia koko maan suurimmista ja/tai merkittävimmistä kaupungeista. Olettaisin, että annetuissa luvuissa on kyse PM2.5-pienhiukkaspitoisuuksista hengittämässämme ilmassa. Kartan vierestä löytyy taulukko, jossa saastelukemat voi laittaa järjestykseen pahimmasta aloittaen.



Tein pienen, viikon kestäneen tutkimuksen. Tarkistin viikon jokaisena päivänä saastelukemat tämänhetkisestä asuinkaupungistani Kunmingista sekä pääkaupunki Pekingistä. Lisäksi kirjoitin joka päivä ylös koko maan korkeimman lukeman sekä kaupungin, joka oli saanut kyseenalaisen kunnian tuota lukemaa kantaa.

Alla kaavio, jossa löytämäni lukemat on esitetty. Lisäksi kuva, josta ilmenee, missä päin Kiinaa kovimmat lukemat mitattiin. Tiivistettynä: Kunmingin lukema oli keskimäärin noin 59, Pekingin lukema noin 216 ja koko maan korkein lukema noin 387. Kunmingin lukemat olivat päivittäin joko vihreitä (”erinomainen”) tai keltaisia (”hyvä”). Tosin käsittääkseni vaikka joku WHO saattaisi olla eri mieltä siitä, voidaanko esimerkiksi viidenkymmenen ylittäviä lukemia varsinaisesti pitää ihmisen terveyden kannalta hyvälaatuisina. Ehkä kyse on ennemminkin kiinalaisista standardeista…?



Summa summarum: Olen onnellinen, että päädyin viettämään kaksi viimeistä Kiinan-vuottani vähemmän kehittyneessä ja teollistuneessa Yunnanin maakunnassa, enkä esimerkiksi kammottavassa Pekingissä. Samalla olen kuitenkin tietoinen siitä, että kiivaasti autoistuva, kuuden miljoonan asukkaan Kunming ei sekään ole mikään paratiisi maan päällä. Tämä ei kuitenkaan niin kovasti häiritse, sillä taustalla on jo hyvän aikaa lohduttanut tieto siitä, että kolmen kuukauden kuluttua elämässäni koittaa paluu kotiseuduille ja muutto Viroon, missä ilma on maailman puhtainta.

Tästä blogitekstistä muodostuikin aasinsilta kahteen seuraavaan, joissa otan nyky-Kiinan saastuneisuuden tarkemmin suurennuslasin alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti