maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kiina lukuina (V)

Nostaisitko vapaaehtoisesti eläkeikääsi?

Manner-Kiinassa aletaan hiljalleen herätä siihen, että lähitulevaisuudessa väestön ikääntymisestä ja työikäisen väestön puutteesta on tulossa merkittävä ongelma. Tilanne on hankala myös Hong Kongissa, missä on viime aikoina alettu rohkaista erityisesti julkisella sektorilla työskenteleviä vapaaehtoisesti lykkäämään eläkkeelle jäämistään kahdella tai jopa viidellä vuodella (nykyinen eläkeikä on työn luonteesta riippuen 55 tai 60 vuotta). Tämänhetkisten laskelmien mukaan vuonna 2039 Hong Kongissa olisi jokaista tuhatta työikäistä kohti 247 eläkeläistä.

Lähde: 《经济观察报》

Tupakointiko haitallista terveydelle?

Kiinassa myynnissä olevissa tupakka-askeissa varoitustekstit ("吸烟有害健康") eivät pomppaa erityisen räikeästi silmille. Terveysjärjestöjen tekemien tutkimuksien mukaan muutamalla vaivaisella kirjoitusmerkillä ei saavuteta juuri minkäänlaista vaikutusta. Järjestöt ovatkin sitä mieltä, että savukeaskien kylkeen pitäisi Kiinassa esimerkiksi Hong Kongin ja monen muun maan tapaan alkaa painaa ikävännäköisiä kuvia, jotka painottavat tupakoinnin vaaroja selkeämmin.

Yksi esimerkki siitä, miltä savukeaskit Hong Kongissa näyttävät.

Tilastojen mukaan 28,1 prosenttia Kiinan aikuisväestöstä tupakoi. Huomattavaa on se, että naisten keskuudessa lukema on niinkin alhainen kuin 2,4 prosenttia, kun miehistä peräti 52,9 prosenttia tupakoi. Arvioiden mukaan joka vuosi Kiinassa kuolee noin miljoona ihmistä tupakoinnin aiheuttamien haittojen seurauksena. Mikäli tupakoivien määrä ei tämänhetkisestä laske, nousee vuosittaisten kuolemien määrä vuoteen 2050 mennessä kolmeen miljoonaan. [Tätä kirjoittaessa istun tupakansavun täyttämässä kahvilassa, ja hämmästelen sitä, kuinka kolmantena Kiinan-vuotenani sattuikin käymään niin, että lopetin tupakoinnin kuin seinään ilman asiaa sen kummemmin etukäteen suunnittelematta.]

Lähde: 《新华王》

Mistä Pekingin saasteet tulevat?

Monissa kaupungeissa joudutaan kohtaamaan synkkiä saastetilanteita siitä huolimatta, että kaupungilla itsellään ei saasteiden tuottamisessa olisi erityisen pahasti näppejään pelissä – esimerkiksi tuuli kuljettaa ilmansaasteita tehokkaasti pitkiäkin etäisyyksiä.

Ainakaan pekingiläisillä ei kuitenkaan ole varaa ruveta nyrpistelemään nokkaansa ja osoittelemaan syyttämällä sormella kohti naapureitaan. Peking nimittäin ”tuottaa” noin 70 prosenttia ilmansa PM2.5-pienhiukkasista itse, ja siten myös varmasti aiheuttaa naapurikaupungeilleen saasteiden kulkeutumisen myötä harmaita taivaita (ja hiuksia). Pekingin sisällä syntyvistä hiukkaspitoisuuksista 31,1 prosenttia ovat liikenteen päästöjä ja loput, lähes 70 prosenttia, sekundaaripäästöjä.

Lähde: 《北京晚报》

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti