sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kiinassa on jo ympäristöpakolaisia (osa 2/2)

Kiinan talous on porskuttanut vahvassa nousussa 70-luvun lopulta lähtien. Monenlaiset lieveilmiöt varjostavat kuitenkin talouskasvua. Niistä merkittävimpiin lukeutuu ympäristön rappeutuminen, josta on jo muodostunut uhka niin maan taloudelle kuin kansan terveydellekin. Ongelma on synnyttänyt Kiinassa myös uudenlaisen väestöryhmän: kaupungista pakenevat ympäristöpakolaiset.

Jatkoa edelliseen

Itse asun nyt toista vuotta Kunmingissa, ”ikuisen kevään kaupungissa”, joka Dalin tavoin sijaitsee Yunnanissa. Yunnanin BKT asukasta kohden on vain 58 prosenttia koko Kiinan keskiarvosta, ja kyseessä onkin Kiinan kolmanneksi köyhin provinssi.

Kenties juuri taloutensa hitaan kehityksen vuoksi Yunnan on vielä niin vihreä ja myös elämänrytmiltään verkkaisempi maakunta. Seitsemän miljoonan asukkaan pääkaupunki Kunmingissakaan meno ei tunnu päätä huimaavan, ja taivas on mukavan sininen suurimman osan vuodesta. Kunmingin ilmanlaadun tarjoama kontrasti Pekingille, missä itsekin olen aikaisemmin asunut, on ilmeinen.

Hain viime vuonna työpaikkaa, joka olisi vienyt minut Pekingiin. En saanut pestiä, joten päädyin vielä toiseksi vuodeksi Kunmingiin. Olin aluksi pettynyt, kun hyvä pesti meni sivu suun. Talven aikana Pekingin savusumuja koskevaa uutisointia seuraillessani päädyin kuitenkin nopeasti siihen johtopäätökseen, että hyvä näin, vaikka tuloja nyt onkin huomattavasti vähemmän. Terveys täytyy pistää etusijalle.

Kiinalaisten lisäksi myös lukemattomat ulkomaalaiset expatriaatit ovatkin alkaneet kavahtaa Kiinan ympäristön nykytodellisuutta. Viime vuonna Financial Times raportoi siitä, kuinka suurimmissa kiinalaiskaupungeissa toimivien yrityksien on nykyisin entistä hankalampaa rekrytoida uusia työntekijöitä.

Terveys näyttäisikin menevän yhä useamman arvoasteikossa uran edelle. Vaikka Kiinan ympäristön tila on huolestuttava, on sentään lohdullista kuulla, että niin kiinalaiset kuin Kiinassa asuvat ulkomaalaisetkin ovat alkaneet tarttua tuumasta toimeen.

Kiina kuitenkin kasvaa maanlaajuisesti, ja myös köyhemmillä alueilla yhä useammalla on varaa perinteisempään luksukseen, kuten esimerkiksi yksityisautoiluun. Yunnanin kaltainen, vihreä ja taivailtaan sininen provinssi säilyy varmasti vielä hyvän tovin ihanteellisena pakopaikkana kaupunkilaisille, joiden mitta on tullut täyteen. Kiinan armoton keskittyminen talouskasvun tavoitteluun alkaa kuitenkin varmasti enenevissä määrin näkyä myös Yunnanissa ja muissa ”takapajuisemmissa” osissa maata.

Itse asiassa kun tätä kirjoittaessa katson ikkunasta ulos ja lasken katsettani sinisestä taivaasta alemmas kohti horisonttia, huomaan, että sielläkin näyttää harmaalta. Liikenneruuhkista on tullut kiivaan autoistumisen myötä arkipäivää, ja kaupungin laitamille on kaavailtu muun muassa öljyn jalostamiseen sekä tekstiiliteollisuuden käyttöön tarkoitetun para-ksyleenin (PX) valmistamiseen erikoistuvan tehtaan perustamista.

Yunnanin BKT kasvoi vuonna 2013 peräti 12,1 prosenttia. Kiinan kolmanneksi köyhin provinssi löi pöytään maan kolmanneksi korkeimmat kasvuluvut. Yunnan tuntuu puhtaalta, mutta kenties se on sittenkin puhdas vain kiinalaisin standardein ajateltuna – eikä välttämättä kovin kauaa sitäkään. Tahti kiihtyy täälläkin.

Kaikkea tätä mietittyäni olen hiljattain tehnyt tärkeän päätöksen: palaan kesällä kotiin, enkä näillä näkymin ole enää palaamassa takaisin Kiinaan asumaan, ainakaan ihan lähitulevaisuudessa. Kolme vuotta Kiinassa on synnyttänyt kovan kaipuun pohjoiseurooppalaista puhtautta (ja kaikkea muutakin kotoista) kohtaan.

Xi Jinpingin luotsaama Kiinan uusi johto saa tehdä ihmeitä, mikäli se haluaa pitää kaupunkilaisensa terveinä ja tyytyväisinä ja samalla jatkossakin houkutella lahjakkaita ulkomaalaisia Kiinaan maan kehitystä tukemaan. Merkkejä saasteiden vastaisen taistelun haparoivista ensiaskelista ainakin pääkaupungissa on jonkin verran "ilmassa". Kuitenkin vain aika näyttää, mitä tulevilla toimenpiteillä saavutetaan.

Parannuksia odotellessa Kiinan talous kasvaa. Mutta kuinka paljon kasvusta on iloa, kun samanaikaisesti maan ympäristön tila ja sen kansalaisten terveys rappeutuvat tasaisen tappavasti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti