torstai 29. syyskuuta 2011

Kalkkiintumisvaara!

Olen tässä parin viikon aikana saanut päivittäin huomata, että opiskelutahti on nyt niin kova, ettei löhöilylle ja matkustelulle taida liiemmin jäädä aikaa ennen tammikuussa koittavaa, tenttiviikon jälkeistä pitkää talvilomaa. Siksi pistää ihmettelemään, kun opiskelijoista (joilla töitä varmasti riittäisi enemmän kuin allekirjoittaneella) valtaosa lähtee kovalla vauhdilla reissaamaan heti perjantaina - itse asiassa osa skippasi parin päivän luennot ja lähti reissuun jo keskiviikkona - eikä monikaan heistä varmasti ota kirjoja tai vihkoja matkalaukkuunsa turhaksi painolastiksi.

Tiedän kyllä olevani jonkinasteinen poikkeustapaus, eikä tarkoitukseni ole mitenkään valittaa tai väittää, että matkustamisesta pitävät olisivat väärässä. Suurin osa maailman ihmisistä pyrkii näkemään niin monta paikkaa kuin mahdollista elämänsä aikana. Useimmat ovat tyytyväisiä raapaistuaan pintaa, nähtyään ne paikat, joista opaskirjaan on mahtunut maininta tai joita tuttavat ovat suositelleet. Ja ovathan ne reissut hauskempia kun ne tehdään kaveriporukalla, yksin matkailu väsyttää herkemmin.

Luentojen lomassa minulta on luonnollisesti kyselty paljon omista lomasuunnitelmistani. Väkisinkin tunnen olevani paikalleen jähmettynyt tylsimys, kun kerron, että pysyn ihan tyytyväisenä Jinhuassa. Kerron kyselijöille, että minulla on ihanat yhdeksän päivää aikaa rauhassa rentoutua mutta myös harrastaa paljon liikuntaa, opiskella ja tehdä töitä (sain onnekkaasti mukavan työtarjouksen Suomesta käsin juuri tuolle viikolle). Samalla säästän paljon rahaa ja voin antaa aikaa Jinhualle, tutkia sitä hieman tarkemmin kuin mitä olen tähän asti ehtinyt.

Mutta Jinhua on niin pieni ja tylsä, he sanovat, miksi et lähtisi Shanghaihin bilettämään! Tässä vaiheessa alan kuulostaa vielä tylsemmältä. Kiina on avokätisesti antanut minulle tilaisuuden elää ja opiskella käytännössä ilmaiseksi vuoden ajan, ja jotenkin koen velvollisuudekseni olla sen etuoikeuden arvoinen, tehdä niin kovasti töitä, että itäaasialainenkin opiskelija nostaisi näkemälleen hattua suu ammollaan.

Tämä on tähänastisen elämäni ehdottomasti tärkein vuosi, ja saavutukseni tämän vuoden aikana luultavasti määrittävät hyvinkin pitkälle sen, mitä tulevina vuosina elämässäni voi tapahtua. Olen äärimmäisen motivoitunut, ja osaan ongelmitta kohdistaa ajatukseni ja energiani huomista ajatellen: mitä enemmän saavutan tänään (tai tänä vuonna), sitä enemmän minulla on mahdollisuuksia kokea hienoja elämyksiä huomenna (tai kahden vuoden päästä).

Jonakin päivänä, ehkei edes niin kaukaisessa tulevaisuudessa, minulla on aikaa ja varaa kierrellä Kiinassa oikein tunteella vaikka kokonaisen vuoden ajan. Silloin voin muistella tyytyväisenä niitä aikoja, jotka olivat raskaita mutta jotka tekivät sen kaiken mahdolliseksi. Eikä silloin ole kalkkiintumisesta tietoakaan.

10 kommenttia:

  1. Löysin blogisin vasta tänään. Olen itse asunut kolmisen vuotta Hangzhoussa ja palannut jokunen hetki sitten Suomeen.

    Taidan jäädä vakkarilukijaksi, kirjoitustyylisi on hyvä, blogi mielenkiintoinen ja kuvat taidokkaita.

    Ps. oikein osuva valinta jäädä kotiin loman aikaan. Kehoitan välttämään Hangzhouta ainakin loma-aikoina kuin ruttoa. Siellä on ehkä noin miljoona turistibussia...

    -minttu-

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Minttu piristävästä kommentista, hyvillä mielin lähdin aamulla kiinan tunneille. Toivottavasti blogistani on sinulle iloa jatkossa kun huomaat haikailevasi Zhejiangiin päin! :)

    VastaaPoista
  3. Odotan aina suurella mielenkiinnolla naita tarinoitasi. Minunkin mielestani kirjoitustyylisi on sanoinkuvaamattoman hieno, olen ennenkin sen sanonut enka voi olla sita tosiasiaa toistamatta. ILO LUKEA ja nahda hienoja otoksia retkiltasi. Olisipa enemman yhta paamaaratietoisia nuoria ihmisia, ei voi muuta kuin hattua nostaa (en tosin ole hattuihminen!!!)

    Tervehdys Tampereelta Tuulalta

    VastaaPoista
  4. Guangzhoustakin loytyy yksi, olla on hyvin vaatimattomia toiveita lomaviikolle. Ensinnakin tuntuu, etta jos en kayta lomaa kertaamiseen ja opiskeluun, putoan vauhdista pois. Uutta sanastoa ja merkkeja tulee kovalla tahdilla, joten taytyy opiskella ahkerammin kuin koskaan.Toinen toiveeni on vihdoin ja viimein paasta rontgeniin polveni kanssa,jotta kiinalainen vessa ei olisi enaa suurin kauhistus.

    Minusta on mielenkiintoista ja tarkeaa tutustua myos tarkemmin siihen kaupunkiin missa asuu. Varmasti Jinhuassakin on paikkoja, joihin tavan ulkomaalaiset eivat eksy, mutta jotka kuitenkin tarjoavat aivan uudenlaisen nakyman kaupunkiin. 1,5 vuoden jalkeen minulla on ainakin viela hurjasti koettavaa ihan Guangzhoun sisallakin!

    VastaaPoista
  5. Tuula, kiitos myös sinulle aina yhtä peittelemättömästä ylistyksestä ja kannustuksesta! Täytyy tässä koittaa olla ylpistymättä, heh. :)

    Sara, kiva kuulla että joku muukin on samoilla linjoilla! Ehkä sinut ja minut erottaa suurimmasta osasta muita se, että me molemmat aiomme viettää Kiinassa hieman tavallista pidemmän ajanjakson. Kiirettä nähtävyyksille ei siis tarvitse olla, mikä mahdollistaa keskittymisen tämänhetkisiin haasteisiin. Ja kyllä, Jinhuasta löydän varmasti paljon helmiä, joita muut ulkomaalaiset eivät ole löytäneet tai edes yrittäneet etsiä!

    Toivottavasti saat polvesi pian kuntoon!

    VastaaPoista
  6. Olen samaa mielta. Kun tiedan olevani taalla vahintaankin seuraavat kolme vuotta, ja todennakoisesti pidempaankin, ei ole mikaan kiire.En ole taalla matkustamassa, vaan elamassa ihan arkista elamaani. Enhan Tampereellakaan kaynyt paivittain Pyynikin nakotornissa, Sarkanniemessa tai Vapriikissa.

    Toki pidemman tahtaimen tavoite on vierailla jokaisessa maakunnassa, mutta kylla tassa on viela aikaa sellaiset 50 vuotta vahintaankin :)

    VastaaPoista
  7. Meillä Qinghuassaki porukka lähti ympäri Kiinaa reissaamaan lintsaten loppuviikon tunnit, vaikka ei välttämättä opiskelun kannalta siihen olisikaan varaa. Ja en usko, että Shanghain "bile" mestat eroaisivat Suomen vastaavista mitenkään muuten, kuin että hinnat vielä korkeammat kuin Suomessa, näin ainakin täällä Pekingissä tietyillä baari kaduilla.

    Sulo

    VastaaPoista
  8. Sulo, Baari tuntuu olevan baari oli se sitten Suomessa tai Kiinassa. Suosituimmat baarit ovat taalla Guangzhoussakin kalliita. Parhaimmillaan kokistolkista saa pulittaa 40 yuania kun se kaupassa maksaa 2,5 yuania!

    VastaaPoista
  9. Kiitos Sulo kommentista, kiva huomata että lukijoiden joukossa on muitakin Kiinassa oleskelevia, kommenttinne ovat arvokkaita! :)

    VastaaPoista
  10. Kokemuksesta voin sanoa että on ihan järkyttävän huono aika reissata Kiinassa tämä syksyn ns. "golden week", että kampuksella pysyttely on mielestäni ihan hyvä vaihtoehto jos ei ole jo olemassa olevia lippuja/varauksia nje.

    eikä missään kuuluisassa paikassa ole kiva golden weekin aikana käydä ellei halua käyttää valtaosan ajasta jonotteluun, tulia nähtyä syksyn 2009 golden weekillä LeShan grand buddhan pelkkä pää kun luovutettiin parin tunnin jonottelun jälkeen =P

    Itse suosittelisin golden weekin reissuksi kiinassa opiskelevalle ulkkarille joko etelä-koreaa tai taiwania, molempiin saa suht edullisia lentoja shanghaista/pekingistä eikä tarvitse viisumia. Ja molemmat ovat kyllä todella omalaatuisia ja mielenkiintoisia maita, vaikka ovat ehkä sellasia jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen Suomesta käsin matkakohteeksi.

    Peking ja Shanghai pitävät sisällään baareja joka hintaluokkaan, mutta mielestäni ne ovat silti keskimäärin halvempia kuin Suomessa. Pekingissäkin löytyy kyllä halpoja ja silti ihan tasokkaita baareja isojen baarikatujen läheisyydeltä, erona on vaan se että halvemmat baarit ovat syrjemmässä ja ne on osattava löytää. Esimerkiksi jos Sulo kommentillaan kalleista baareista Pekingissä viittaa Sanlitun Jie baarikatuun, on sen läheisyydestä Sanlitun Nanjie:n kätköistä mahdollista löytää edullisempia mestoja :)

    VastaaPoista