perjantai 9. syyskuuta 2011

Millainen on ihanteellinen kielen oppimisympäristö?

Ennen Jinhuaan saapumistani mietin, lieneekö Zhejiang Normal Universityssa kovin montaa ulkomaalaista - enhän ollut paikasta itse koskaan kuullutkaan. Omat, toiveikkaat arvailuni liikkuivat joissakin hassuissa kymmenissä, mutta uuteen opiskelupaikkaani saavuttuani huomasin hyvin nopeasti, että arvioni perään voi huoletta lisätä yhden nollan ja varmaankin vielä kertoa luvun kahdella: yliopistossa on varmasti yli 500 ulkomaalaista opiskelijaa.

Tämän kuultuani olin hetken todella pettynyt, sillä ajattelin, että kovinkaan kaksiseksi oppimisympäristöksi ei kampuksesta voi olla. Kuitenkin jo kahden ensimmäisen päivän aikana minulle on hiljalleen valjennut miellyttävä totuus: täällä eri maiden kansalaiset kommunikoivat toistensa kanssa pääosin kiinaksi! Suuri osa yliopiston ulkomaalaisista on tutkinto-opiskelijoita, jotka ovat ensin opiskelleet täällä vuoden tai kaksi kiinaa ennen varsinaisten tutkinto-opintojensa alkamista. Afrikasta ja Keski-Aasiasta tulevien määrä vaikuttaa poikkeuksellisen suurelta, ja olenkin jo ehtinyt käydä useita pitkiä keskusteluja kiinaksi ”vanhempien” opiskelijoiden kanssa.

Myös heti Hangzhoun lentokentällä tapaamani ihmiset yllättivät korkealla kiinan kielen tasollaan. Koska meitä oli Hangzhoussa noutoa odottamassa hyvin pieni määrä uusia opiskelijoita, ehdimme jo matkalla muodostaa pienen, suomalais-venäläis-serbialais-japanilaisen ryhmän, jossa jokainen osaa kiinaa vähintäänkin mukavasti; tänään hoitelimme jo asioita yhdessä kuin parhaat kaverukset. On ollut ilo huomata, että käytämme kiinaa itse asiassa enemmän kuin englantia - osittain ehkä siksi, että ryhmämme japanilainen tyttö ei juuri englantia osaa. Minä ja neljä vuotta kiinaa lukenut serbialainen tyttö autamme kahta muuta, jotka eivät ole vielä opinnoissaan edenneet yhtä pitkälle.

Oppimisympäristö vaikuttaa siis jollakin tavalla melkeinpä erinomaiselta, vaikka sitä aina ensin toivoo, että voisi asua kiinalaisten kanssa samassa asuntolassa ja altistua oikein kunnolla kielen vaikutuksille. On hienoa kun on muita vertaisia, joilta voi toisaalta oppia jatkuvasti uutta ja joille toisaalta voi itse tarjota palasia omasta tietämyksestään. Jo nyt tuntuu siltä, että kielitaitoni ja sanavarastoni kasvaa päivittäin rytinällä, enkä millään malta odottaa, että pääsen jokapäiväisille kiinan tunneille laittamaan kaikkeni likoon.

Itse kaupunkiin en ole vielä ehtinyt tutustua, mutta kampus ympäristöineen vaikuttaa ihan miellyttävältä, vaikka kuluneet päivät ovatkin olleet melko sumuisia. Ulkomaalaisten opiskelijoiden asuntola on reilu vuosi sitten rakennettu, mielestäni sangen laadukas rakennus: kahden hengen huoneet ovat isoja (huonekaverini, joka tosin ei ole vielä saapunut Jinhuaan, on norjalainen) ja niissä on ilmastointi, mukavasti kaappitilaa, oma suihku sekä ihan oikea wc-pönttö. Täällä varmasti kelpaa asustella, tehdä läksyjä ja päivitellä blogia.

Lukuvuosi alkaa vajaan parin viikon kuluttua, mitä ennen hoidetaan pakolliset terveystarkastukset ja asumisluvan hakemiset alta pois sekä suoritetaan lähtötasokoe. Ymmärtääkseni kokeen perusteella opiskelijat jaetaan viidelle eri tasolle, ja vaikken näiden tasojen vaativuudesta vielä mitään tiedäkään, haaveilen tällä hetkellä toiseksi ylimmästä (tai miksei siitä ylimmästäkin?) tasosta. Luvassa siis päivityksiä alkuhäslingistä, tasokokeesta, Jinhuasta itsestään sekä tunnelmista ylipäätään.

1 kommentti: