lauantai 8. maaliskuuta 2014

Pakkoavioliitto kiinalaisittain

Viime viikkoina kiinalaismediassa on puitu sukupolvien sekä kaupungin ja maaseudun välistä kuilua kuvaavaa sosiaalista ilmiötä: ”pakkoavioliittoa”.

Joka vuosi, erityisesti kiinalaisen uuden vuoden aikaan, sadat miljoonat kaupunkilaiset matkaavat maaseudulle kotikylävierailulle.

Kiinan maaseudulla, missä avioliittoa ja lapsen hankkimista pidetään yhä ehdottomasti ihmiselämän tärkeimpinä saavutuksina, joutuu naimaton rajuun pommitukseen: ”Mikä on, kun ei puolisoa löydy?” Paineita tulee paitsi vanhempien, myös setien, tätien, serkkujen ja tuiki tuntemattomienkin suunnasta. Vaikeinta on perheidensä ainoilla lapsilla.

Köyhästä kylästä kaupunkiin lähtevä on yleensä perheensä suuri ylpeys. Paluu maan pinnalle kuitenkin koittaa, mikäli aviorintamalla ei toimita yhtä ripeästi kuin naapurissa. Jälkeläisestä, joka vuodesta toiseen palaa kotiin ”tyhjin käsin”, tuleekin häpeän aihe.

Pienen kylän piireissä keskinäinen vertailu on väistämätön paha, ja aiheen ympärillä liikutaan jatkuvasti: ”Kuinkas vanha lapsenlapsesi jo on?” Niitä kyläläisiä säälitään, joiden klaani ei vielä ole jatkunut uuteen polveen.

Monen nykyaikuisen arvot poikkeavat suuresti vanhempien näkemyksistä. Perheen perustamisen merkitystä voi olla vaikea lähteä kotiväelle vähättelemään. Jos olet täyttänyt 30 etkä vielä ole edes naimisissa, lienee päässäsi vikaa. Olet tuottanut pettymyksen ja saat siitä kyllä kuulla.

Maalaisvanhemmat eivät halua kuulla nuorten puolustuspuheita rakkauden merkityksestä. ”Kuka onnea kaipaa – avioliitto on käytännön asia!” Turha pitää rimaansa korkealla, kun tähänkin asti on pärjätty avioliittovälittäjän suosituksilla.

”Saamaton” lapsi saa kotivierailullaan kuulla tutut saarnat jokaisella aterialla. Kiire naimisiin näyttäisi olevan kova. Vanhemmat uurastivat jälkeläisensä kasvattamiseksi, eikä mitään saada vastalahjana. Missä vanhempien kunnioitus, josta jo Kungfutse opetti?

Moni on päätynyt paineen alla onnettomaan liittoon. Lisäksi on olemassa näennäisavioliittoja, joissa kaksi kiinalaista solmii liiton vain sulkeakseen vanhempiensa suut. Tarjolla on myös palveluita, jotka mahdollistavat ”kumppanin” vuokraamisen kotiin näytille vietäväksi. Ei ole helppoa, jos ei ole kiire naimisiin, tai jos sopivan kumppanin metsästyksessä ei yksinkertaisesti ole onni matkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti