tiistai 4. helmikuuta 2014

Kunming-kuulumisia (2014年 2月 4号)

Rakas päiväkirja…

On taas koittanut se aika vuodesta, kun Kiinassa vaihtuu perinteisen kuukalenterin mukaan vuosi.

Hevosen vuosi on lähtenyt käyntiin kiinalaiskaupungeille tyypilliseen, hyvin äänekkääseen tapaan. Vaikka päivisin ulkona liikkuessa tuntuu siltä, että kaupunki on tyhjillään (oikein virkistävää vaihtelua!), paukkuu iltaisin kuin sotatantereella. Varsinaista uudenvuodenaaton yötä lukuun ottamatta pauke ei kuitenkaan ole ollut niin kovaa, että sen vuoksi olisi jäänyt öitä nukkumatta.

Sää on muutaman kylmän talviviikon jälkeen ollut nyt niin aurinkoinen ja lämmin, että ulkona pärjää päivisin jo t-paidassa. Helmikuu tuntuu muutenkin raikkaalta. Sen saapumisen myötä viimeiseen etappiini Kunmingissa ja Kiinassa alkaa olla tiedossa mukavaa lisämaustetta.

Aika syyskuusta tähän päivään asti kului aktiivisissa merkeissä. Vietin sen tuttuun tyyliini, kiinaa ahkerasti opiskellen ja artikkeleita kirjoitellen sekä uusille aiheita etsiskellen. Aina välillä olen onnistunut julkaisemaan tekstin jossain muualla kuin blogissani. Tälläkin hetkellä minulla on käytännössä valmiina kolme tekstiä, jotka mielestäni ovat kiinnostavia ja joilla on selvää potentiaalia tulla julkaistuiksi, kunhan sopiva ostaja vain osuu kohdalle.

Julkaistuista teksteistä puheen ollen: tämä linkki johtaa Aamulehden joulukuussa julkaiseman artikkelini pariin. Artikkelissa pohdiskelen yhden lapsen politiikkaan luvattua uutta löyhennystä, jonka mukaan tulevaisuudessa kaupunkilaispareilla olisi oikeus kahteen jälkeläiseen, mikäli ainakin toinen parista on omien vanhempiensa ainoa lapsi. Aamulehdestä on viime kuukausina voinut bongata myös kolumnejani.

Olen siis ahkeroinut artikkelien parissa, mutta työpuolella katseet alkavat nyt suuntautua kohti maaliskuussa alkavaa käännösprojektiani. Han Han -aiheisia blogitekstejä on viime kuukausina saatu lukea säännöllisin väliajoin, kun olen kyseisen kirjoittajan tuotantoon hiljalleen tutustunut. Ennen Suomeen paluutani suomennan hänen esikoisromaaninsa, ja luvassa on pitkä ja haastava prosessi. Voi olla, että käännöstyön alkamisen myötä blogikin hiljenee ainakin jonkin verran, kun aikaa ja energiaa muille aktiviteeteille tulee olemaan vähemmän.

Koti ei ole viime kuukausina ollut kovin hyvä paikka työskentelylle, minkä vuoksi päätimme kihlattuni kanssa muuttaa viimeiseksi neljäksi ja puoleksi kuukaudeksi uuteen paikkaan asumaan. Tämä on sinänsä sääli, sillä kolmesta kämppiksestämme kaksi ovat sangen erinomaisia kavereita, joiden läsnäolo elävöittää asuntoamme ja joiden kanssa jutteleminen piristää aina päivää.

Valitettavasti kolmas kämppis on etenkin minulle aiheuttanut sen verran päänsärkyä, että päätimme oman etumme nimissä muuttaa tästä asunnosta pois. En tässä tarjoa sen enempää yksityiskohtia, vaan totean vaan että pieniä, ärsyttäviä puolia ja tapoja tuntuu tässä henkilössä olevan noin miljoona, eikä niistä huomauttaminen olisi mitään hyödyttänyt, sillä hänellä on ollut tapana ”yllättää” uudella tavalla lähes joka päivä.

Lähtöilmoituksesta huolimatta sopu on säilynyt ihan kohtalaisesti. Olen painottanut lähtemisen syyksi sitä, että olemme pariskunta ja kaipaamme enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä. Tottahan se onkin. Lisäksi olemme jokaista kämppistämme vähintään viisi vuotta vanhempia, ja mielestäni ikäkin tuo jonkin verran eroja siihen, mitä itse kukin vuokra-asumiseltaan odottaa. Mietin tuossa taannoin, että olen varmasti itsekin ollut nuorempana ärsyttävä kämppis jollekulle itseäni kypsemmälle…

Maisemanvaihdos virkistää varmasti muutenkin, ja uskon, että uuden asunnon uutuudenviehätyksen sekä sen tarjoaman rauhallisemman elämis- ja työympäristön myötä meille on luvassa oikein antoisat viimeiset kuukaudet Kunmingissa ja Kiinassa!

Vaikka mukavia aikoja on vielä tiedossa, on kotiinkaipuu niin selvää, että sitä on ollut turha enää yrittää peitellä. Olemme jo alkaneet hieman vilkuilla lentojen perään. Tällä kertaa haussa onkin vain yhdensuuntainen lento.

4 kommenttia:

 1. Nyt kevätlukukaudeksi emme saaneet ryhmää kokoon, joten kiinan opiskeluni on ainakin taman ajan tauolla. Yritän itsekseni vahan kertailla ja palautella mieleeni aiemmin oppimaani, ettei vallan paase unohtumaan.
  On aina mielenkiintoista lukea naita kirjoituksiasi, ja toivottavasti jatkat niiden parissa myos Kiinasta kotiuduttuasi.... Odottelen myos sita kaannoskirjaasi, varmasti sen haluan lukea ihan ensimmaisten joukossa,
  祝你马年快乐, 恭喜发财!图拉

  VastaaPoista
 2. Kommentoin tänne jo joskus syksymmällä, ja sittemmin olen päättänyt itsekin yrittää hakea CSC:n stipendiä! Muistatko milloin hakuaika omana hakuvuonnasi alkoi? CIMOn sivuilta ei ainakaan vielä löydy tietoa siitä milloin haku ensi syksyn opintoihin alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Heidi!

   Nyt en ihan tarkkaan osaa sanoa siitä, milloin haku alkoi, mutta muistaakseni deadline hakemuksille oli helmikuun lopussa. Ehkä niillä on eri hakuajat tänä vuonna? Jos ei, niin kiirehän tuossa tulee! Lähetä vaikka Kiinan Suomen-konsulaatille englanniksi viestiä, niiden nettisivuilta pitäisi löytyä erilaisia sähköpostiosoitteita, valitset niistä sen millä on jotain tekemistä koulutusyhteistyön tms. kanssa. Lykkyä! :)

   Poista
  2. Huhh nyt olikin ihan vissiin tänään ilmestynyt tietoa CIMOn sivuille että hakuaika on 17.3. asti. Mikä helpotus. :>>

   Poista