tiistai 12. marraskuuta 2013

Rotasta, koirasta ja lohikäärmeestä

Seuraavassa tarjoan kolme minikappaletta eläimistä kiinan kielessä ja kiinalaisessa kulttuurissa. Lähteenä on käytetty 《中国文化泛读教程》-oppikirjan toisen osan kappaleita 22, 23 ja 24.

Miksi kissa pyydystää rotan?

Kiinalaisen kansantarun mukaan Jadekeisari kutsui kerran kaksitoista eläintä luokseen, jotta voisi pistää ne arvojärjestykseen. Kutsuttujen eläinten joukossa oli alun perin myös kissa, mutta rottaa sen sijaan ei ollut kutsuttu. Rotta oli kuitenkin ovela, ja väitti kissalle, että sekin oli menossa keisarin luokse.

Kissa ja rotta sopivat, että he menisivät samaa matkaa keisarin luokse, mutta ovela rotta menikin yksin edeltä. Sattuman kautta keisari valitsi rotan ykköseläimekseen, mutta tuolloin edelleen rottaa tien poskessa odotellut kissa ei edes päässyt kahdentoista eläimen joukkoon. Siitä asti on kissa tuntenut syvää vihaa rottaa kohtaan, ja aina tähän päivään asti ovat kissat rottia nähdessään halunneet välittömästi surmata ne. Uskokaa tai älkää!


Koira kiinan kielen sanonnoissa

Seuraavassa poimintoja kiinan kielestä löytyvistä sanoista ja sanonnoista, joissa esiintyy sana "koira". Huomaa, kuinka ilmaisut ovat konnotaatioltaan pääasiassa negatiivisia.

臭狗屎 (chòu gǒu shǐ) 'maineeltaan huono ihminen', kirj. "haiseva koiranpaska"
癞皮狗 (lài pí gǒu) 'halveksittava olento', kirj. "kapinen koira"
狗男女 (gǒu nán nǚ) 'kumppaneitaan pettävä pari', kirj. "koira + mies ja nainen"
狗拿耗子 (gǒu ná hào zi) 'toisten asioihin sekaantuva', kirj. "koira nappaa hiiren"
狗改不了吃屎 (gǒu gǎi bù liǎo chī shǐ) 'vanhoja tapoja on vaikea muuttaa', kirj. "koira tulee aina syömään paskaa"


Lyhyt johdanto lohikäärmeisiin

Kiinalaiset heimot alkoivat pitää lohikäärmettä toteeminaan jo tuhansia vuosia sitten. Lohikäärmeen ruumista tarkastelemalla voimme havaita, että sillä on hevosta muistuttava pää, vartalo kuin käärmeellä, sarvet kuin peuralla, häntä ja suomut kuin kalalla sekä jalat ja kynnet kuin kanalla. Tästä voimme päätellä, että lohikäärmeestä tuli alun perin toteemi monen eri eläimiä palvoneen heimon yhdistymisen tuloksena. Niinpä lohikäärme symboloikin nöyryyttä, symbioosia sekä rinnakkaiseloa.

Historiallisesti Kiinassa keisarit ovat pitäneet lohikäärmettä symbolinaan. Siitä huolimatta kiinan kielen perusteella voi päätellä, että lohikäärme on sukupuoleltaan naaraspuolinen: sanonnan 龙生九子 (lóng shēng jiǔ zǐ) mukaan "lohikäärme synnyttää yhdeksän poikaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti