sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Rikkaan naisen dilemma

Kuten olen varmasti joskus aiemmin kirjoittanut, voi Kiinassa monella korkeasti koulutetulla, älykkäällä, varakkaalla ja/tai muuten vain menestyneellä naisella olla vaikeuksia löytää itselleen aviomiestä.

Tämä liittyy muun muassa sellaiseen sitkeään kulttuuripiirteeseen, että kiinalaisessa kulttuurissa monelle miehelle voi olla kova pala olla sellaisen naisen kanssa, joka hoitaa hommat miestään tehokkaammin ja tuo vielä leivänkin pöytään. Moni älykäskin mies etsii itselleen mieluummin älyllisesti vaatimattoman naisen kuin kokee koko loppuelämänsä olevansa vaimonsa varjossa.

Erään tuoreen artikkelin mukaan Kiinassa naispuoliset, toisen sukupolven rikkaat (女富二代) joutuvat miehen metsästyksessä kohtaamaan poikkeuksellisen suuria haasteita.

30-vuotias multimiljonäärin tytär Zong Fuli paljasti hiljattain, ettei hänellä ole koskaan ollut miestä. Mitä menestyksekkääseen liiketoimintaan tulee, löytyy tältä naiselta keinot, mutta rakkauden suhteen hänestä on tullut jo pessimistinen. Miehen löytäminen on lähes mahdotonta.

Ilmiö on Kiinassa melko yleinen, ja monien perheyritysten päät ovat asiasta huolissaan. Monilla yritysjohtajilla on vain yksi jälkeläinen, ja jos se ainoa lapsi en onnistu löytämään kumppania, alkaa helistä toivo siitä, että perheyrityksen nuorat pysyisivät jatkossakin oman perheen käsissä.

"Keisarin vävypojan" paikka ei olekaan ihan niin haluttu kuin mitä avioliiton mukana tulevien rahojen määristä päätellen voisi kuvitella. Rikkaan perheen tyttäret päätyvätkin tavallisesti yhteen muiden rikkaiden nuorten kanssa. Tällaisiin lukeutuvat muun muassa:

– rikkaiden perheiden pojat
– valtion virkamiesten pojat
– muuten korkeapalkkaiset ammattilaiset, kuten asianajajat tai lääkärit

Naimattoman rikkaan miehen löytäminen ei kuitenkaan sekään ole niin helppoa, kuin mitä voisi kuvitella. Rikkaalla miehellä ei luonnollisesti ole mitään ongelmaa löytää itselleen kumppania, mutta kuten jo aikaisemmin mainitsin, ei monelle miehelle myöskään ole ongelma mennä naimisiin vaatimattomamman naisen kanssa – usein kaunis nainen riittää jo varsin hyvin. Niinpä moni rikas kiinalaismies päätyy yhteen hehkeän mallin tai julkisuuden henkilön kanssa.

Toisaalta toisen sukupolven rikkaat naiset eivät aina ole niin hirveän epätoivoisia miehen löytämisen suhteen. Moni varakkaan perheen tytär kasvaa eri syistä johtuen hyvin itsenäisiksi, ja heistä jopa neljä viidesosaa on saanut suorittaa yliopistokoulutuksensa ulkomailla.

Itsenäinen, varakas, lännessä yliopistonsa käynyt kiinalaisnainen. Hmm… Eikö kuulostaisikin länsimaalaisen miehen näkökulmasta oikein mukavalta yhdistelmältä! Itse asiassa nyt kun tarkemmin alan asiaa miettiä, taidan tuntea parikin eurooppalaista miestä, jonka vaimo on kiinalainen 女富二代.

Aiheesta kirjoitti alun perin 《看天下》

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti