torstai 3. tammikuuta 2013

Joululoki, osa II – haahuilua Guangzhoussa

Guangzhou, joka ennen tunnettiin nimellä 羊城 (eli ”pässikaupunki”), toi toisinaan mieleeni tämänhetkisen kotikaupunkini Kunmingin: kumpainenkin on iso, yhden provinssin pääkaupunki, josta löytyy varmasti paljon siellä asuvalle, mutta joka ei ehkä matkailijalle tarjoa kovin paljoa. Guangzhoussa viettämäni päivät menivätkin pääasiassa ystävän kanssa hengaillessa, mikä oli alun perin tarkoituskin.

Metrolla kulkiessani tunsin taas kerran suurkaupunkikärpäsen pistoksen. Jostain syystä minulle tulee metrokaupungeissa aina hyvä olo; näin on käynyt aikaisemmin myös Hong Kongissa ja Shanghaissa. Tuntuu tosin hieman naurettavalta puhua käynnistä ”isossa kaupungissa”, kun omankin kotikaupunkini väkiluku ylittää kotimaani lukemat miljoonalla! Mutta onhan Guangzhou kokonsa ja asukaslukunsa puolesta ihan eri sfääreissä.


Hostellivalinta osui nappiin. Päädyin ystäväni kanssa äärimmäisen mukavaan, erään metroaseman kupeessa sijaitsevaan pikkuhostelliin, joka osoittautuikin ihka oikeaksi kiinalaiseksi kodiksi. Plum Flower’s House -hostellia isännöi iltaisin tyttöystävänsä kanssa rento, Chunhua-niminen nuoriherra, ja päivisin olohuoneessa päivystää hänen käsitöistä pitävä, äärimmäisen ystävällinen äitinsä (joka tosin ei puhu sanaakaan englantia). Kaikki oli tip top, passien perään ei kyselty ja maksu hoidettiin vasta lähtiessä; jos satuimme ruoka-aikaan olemaan paikalla, saimme kutsun ruokapöytään, ilman erillistä korvausta.

Käytimme yhden iltapäivän Redtory-nimisellä, hylättyyn tehdaskortteliin syntyneellä taidealueella. Vastaavia löytyy ainakin Pekingistä ja Shanghaista, mutta Redtory ei ihan vastannut niiden pohjalta syntyneitä odotuksia: avoinna olevia gallerioita oli melko vähän, ja puodeissa myytävä rihkama ei ollut tarpeeksi persoonallista houkuttaakseen minut hapuilemaan lompakkoani laukusta. Mainio taidekirjakauppa alueelta tosin löytyy.

Hyvän sään myötä tunnelma oli kuitenkin leppoisa, ja viihdyimme paikan kuppiloissa melko pitkään elämän menoa ja muuta pohdiskellen. Eri värein koristetut tiilirakennukset (lyhenne paikan nimeksi on tullut sanoista Red Brick Factory) ovat karuudessaan kiehtovia, ja mieleni teki päästä sisään autioihin tiloihin kuvaamaan. Kaikki kyltit alueella on kekseliäästi kuvitettu enemmän tai vähemmän tunnetuilla taideteoksilla.






Potentiaalinen vierailutärppi Guangzhoun keskustassa on suuri Yuexiu-puisto, jossa pystyy kuin pystyykin pakenemaan suurkaupungin mekkalaa vehreiden puistomaisemien ja historiallisten kohteiden ääreen. Puistokäynnin voi myös yhdistää kätevästi vierailuun erääseen läheiseen museoon, josta kerron seuraavassa postauksessa.

Puistossa käydessämme sää ei ollut kovin kaunis. (Itse asiassa tajusin Guangzhoussa, kuinka ihanteellinen Kunmingin ilmasto todella onkaan ja kuinka sininen on Yunnanin taivas.) Päiväkin oli kääntymässä iltaan, joten vierailusta tuli hieman hätäinen, mutta puisto vaikutti kuitenkin paikalta, jossa voisi paremmalla säällä viettää hyvässä seurassa vaikka kokonaisen päivän.

Puiston nähtävyyksiin lukeutuvat muun muassa kuulu ”viiden pässin patsas” (käytän nyt sanaa pässi sen negatiivisista konnotaatioista huolimatta); yllä mainitun Yuexiu-linkin takaa löytyy englanniksi kiehtovaa taustatietoa valaisemaan sitä, miksi pässeillä on vauraassa Guangzhoussa niin hyvä maine. Vanha, Ming-dynastian aikaisen muuri on myös poikkeamisen arvoinen – etenkin sen kylkeen juurtuneet kaksi sitkeää puuta yllättävät.

Jälkikäteen puiston karttaa vilkuillessamme tajusimme, että 93 hehtaarin kokoisesta alueesta oli jäänyt suuri osa näkemättä pimeän laskeutumisen vuoksi. Kokematta jäivät ainakin vuonna 1380 rakennetusta tähystystornista avautuvat näkymät sekä tornin yhteydessä sijaitsevat Guangzhoun kaupunginmuseo ja taidegalleria.

Suosittelen poikkeamaan, mikäli satut Guangzhouhun ja kunhan ylimääräistä aikaa riittää!





3 kommenttia: