sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Joululoki, osa III – Nanyue-kuninkaan mausoleumi


Yksi mielenkiintoisimmista tähän asti Kiinassa näkemistäni museoista löytyy Guangzhousta. Kolmisenkymmentä vuotta sitten ostosparatiisille tilaa kuokkiessaan löysivät kiinalaiset alueella 2 000 vuotta sitten kukoistaneen Nanyue-kuningaskunnan toisen kuninkaan hautapaikan. Kuningas oli nimeltään Zhao Mo.

Useasta pienestä kammiosta koostuvaan, matalahkoon hautaan pääsee sisälle asti. Huoneet ovat lähes poikkeuksetta tyhjiä, mutta kustakin tilasta löytyy selostukset kiinaksi ja englanniksi sekä arkeologien ottamia kuvia sisältä löytyneestä sekasotkusta. Hauta on varmasti ollut sitä tutkimaan päässeille arkeologeille yksi heidän uransa kohokohdista!

Ihmisuhreja oli kuninkaan seuraksi surmattu peräti viisitoista, minkä ajatteleminen tuntuu erityisen jäätävältä, kun itse seisoskelee kylmän haudan sisällä. Yhden vaimon ja kolmen jalkavaimon ohella henki lähti muun muassa viihdyttäjä-muusikolta, keittiöhenkilökunnan jäseniltä ja niin edelleen. Vaimojen kammiossa saa jopa ”ihailla” yhden vaimon multaisia jäänteitä.

Tulvimisen vuoksi suuri osa haudan sisällöstä oli sen löytämiseen mennessä ehtinyt kärsiä, mutta arkeologit ovat kuitenkin onnistuneet kartoittamaan ihailtavasti, mitä kaikkea ylellisessä haudassa on ollut ja miten ne oli aseteltu. Hautakammiossa vierailun jälkeen matka jatkuu varsinaiseen museotilaan, jossa on pantu siististi näytille kaikki haudasta löydetty ja restauroitu. Myös kuninkaan ruumiin ympärille luodusta jadepuvusta on tehty jäljennös.

Itse en ole koskaan ollut Kiinassa hyvä museovierailija, sillä englanninkielistä tekstiä ei museoissa ole usein tarjolla ylimalkaisten alkuesittelyjen jälkeen. Tällä kertaa huomasin kuitenkin ilokseni, että kiinankieliseen tekstiin tutustuminen on alkanut sujua, ja tunsinkin saavani paljon enemmän irti aiheeseen liittyvästä, kiehtovasta historiasta. Ilmeisesti museon voi kiertää myös englanninkielisen audio-oppaan kanssa, mitä suosittelenkin niille, joiden kielitaito ei vielä riitä.

Esiteltävää museossa riittääkin, sillä yksittäisiä esineitä haudasta löytyi yli 1 200 kappaletta, niiden joukossa muun muassa miesten ja naisten asujen koristeita, koruja, aseita, soittimia, maataloustyökaluja sekä jäänteitä niistä monista eläimistä, jotka kuninkaan mukana olivat päässeet haudan lepoon.

Itse Nanyue-kuninkaan hautaan liittyvän materiaalin lisäksi museosta löytyy vielä erillisiä näyttelyhuoneita, jotka nekin ovat ainakin tätä kirjoittaessa vilkaisun arvoisia. Esillä on ensin kauniisti suunniteltuja ”tyynyjä” 1200–1300-luvuilta, sitten yksityiskohtaisia ihmis- ja jumalfiguureja Tang-dynastian ajoilta (jolloin naisten kauneusihanne muuten oli selvästi nykypäivän ihanteita pulleampi). Lopulta siirrytään muinoin Keski- ja Länsi-Aasiasta silkkitietä pitkin Kiinaan saapunutta Hu-kauppiaskansaa sekä heidän ulkomuotoaan ja esineitään esittelevään näyttelytilaan.

Mielestäni ihan täyden kympin arvoinen museo – kympin taisi maksaa pääsylippukin. Opiskelijakortilla hinnasta saa vielä puolet pois, jolloin rahaa jää katuruoan ostamiseen ulkona päivystäviltä muslimeilta!

1 kommentti: