torstai 6. lokakuuta 2011

Koiranlihafestarit peruttu

Ennen Jinhuaan saapumistani yritin puolitosissani etsiä netistä tietoa kaupungista, mutta suppeahkon Wikipedia-artikkelin lisäksi en löytänyt kovinkaan paljon informaatiota. Sen muistan, että tietoa löytyi "Jinhua-kinkusta", joka on kuuluisa paikallinen herkku. Kinkkua en ole vielä kokeillut, luultavasti siksi, että en ole koskaan suuremmin pitänyt kinkusta.

Vasta tänne saavuttuani minulle selvisi, että Jinhua on myös tunnettu mieltymyksestään koiran lihaan. Täällä järjestetään vuosittain suuri koiranlihafestivaali, jonka perinteet ulottuvat satojen vuosien taakse. Koska koira on ihmisen paras ystävä, pidetään koiran lihan syömistä tavallisesti poikkeuksellisen julmana. Olen itse samaa mieltä, vaikkei perheessäni koskaan ole koiraa ollutkaan. Avuttomana häkissä kuolemaansa odottava kaunis koira nyt vain sattuu särkemään sydämiä herkemmin kuin vaikkapa iso, haiseva lehmä tai ilmeetön kana. Myös lehmä ja kana ovat erittäin kauniita olentoja, mutta nykyään näemme niitä useammin dokumenttielokuvien kuvaamissa likaisissa ja kaoottisissa olosuhteissa kuin onnellisina ja vapaina, osana maaseudun luontoa. Koiraa emme ole tottuneet näkemään häkissä.

Täällä, niin kuin varmasti jokaisessa Kiinan kolkassa, näkee kaduilla paljon raihnaisen ja likaisen oloisia koiria, jotka tonkivat jäteastioita tai odottelevat toiveikkaina ihmisiltä heruvan ruoantähteitä. Säännöllisesti saan todistaa, kuinka koiria potkitaan välinpitämättömästi, ja esimerkiksi viime viikonlopun pyöräretkellä näin ainakin kahden miehen kokeilevan, miten koirat reagoivat nyrkin tai kengänpohjan lähestymiseen – kavahtaen tietenkin. Tuhkan karistaminen tupakasta koiran päälle vaikuttaisi olevan toinen tavallinen tapa osoittaa välinpitämättömyyttä tuota uskollista eläintä kohtaan. Yksi pikkukoira olikin silminnähden hämmentynyt, kun avoin kämmeneni lähestyi sen päälakea ja oudosti innostuikin voimankäytön ja syrjään työntämisen sijaan rapsuttelemaan sen päälakea.

En voi enää katsella koiria täällä miettimättä, onko kyse perheeseen kuuluvasta lemmikistä vai päätyykö koira pataan kun aika on kypsä. (Ihan selkeitä lemmikkitapauksia tietysti löytyy, useimmiten kyseessä on puhdas, pieni ja lumivalkoinen yksilö.) Koirien kohtelu tuntuu julmalta, eikä siitä voi mitenkään olla harmistumatta.Viime aikoina Kiinasta on kuitenkin kantautunut hämmästyttäviä uutisia: valtaisan internet-protestiliikkeen tuoma negatiivinen julkisuus on raporttien mukaan pakottanut järjestäjät perumaan tämänvuotisen koiranlihajuhlan – saattaa siis hyvinkin olla, että tänä vuonna mässäily jää väliin. Kiehtovan chinaSMACK-sivuston mukaan Twitterin kaltaisessa Sina Weibo -palvelussa yli satatuhatta käyttäjää jakoi festivaalia vastustavan ja eläinsuojelulakeja peräävän vetoomuksen; lisäksi yli 20 000 käyttäjää kommentoi aihetta. Alla olevan, netissä kiertäneen kuvan tekstissä lukee: ”Verilöyly alkaa pian, ole hyvä ja auta!”


chinaSMACK:in (parin viikon takaisen) artikkelin mukaan lokakuun 18. päivälle kaavailtu festivaali on peruttu ja nyt Jinhuan kaupungilta perätään tietoa siitä, mitä tapahtuu festivaalia varten kasvatetuille, lihansyöjien uhreiksi päätyviksi kaavailluille koirille. Kiinalaisilta nettisivuilta löytämäni häkkikuvat ovat melko lohduttomia, ja on varmaa, että teurastettavaksi kasvatettuja koiria on paljon.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, onko festivaali todellakin peruttu vai vaimentavatko kysyntä, rahanhimo ja perinteet kuitenkin lopulta kriittiset äänet. Ja jos festivaali kaikesta huolimatta järjestetään, harkitsen paikan päälle menemistä. Järki tosin varoittaa, ettei sinne ainakaan kamera kourassa kannattaisi mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti