lauantai 6. lokakuuta 2012

Juhla täynnä taikaa


Keskisyksyn juhla yhdistää kiinalaiset viettämään iltaa läheistensä kanssa täysikuun ihastelemisen ja kuukakkujen syömisen merkeissä – toiset myös elättelevät toiveita romanttisesta kohtaamisesta.

Sunnuntai, 30. syyskuuta. Iltapäivän vaihtuessa hiljalleen pimeäksi illaksi kauppojen ja torien kuukakkuosastot ovat kuin pommin jäljiltä, ja viimeisiä herkkupaloja kaupataan jo äänekkäästi poistohintaan.

Kunmingin keskuspuistossa näyttävät lyhtyviritelmät syttyvät ja alkavat erottua pimeydessä. Väkeä alkaa olla niin paljon, että on vaikea päästä eteenpäin. Suomessa voi kokea vastaavaa tungosta ehkä vain vapunaaton iltana, jos silloinkaan – täällä ei kuitenkaan humalaisia näy eikä kuulu.

Kiinalaiset viettävät keskisyksyn juhlaa, yhtä tärkeimmistä perinteistään heti kiinalaisen uuden vuoden jälkeen.

Yhdessäolon juhla

Keskisyksyn juhlaa vietetään kiinalaisen kuukalenterin kahdeksannen kuukauden 15. päivänä, jolloin kuu on aina täysi. Täysikuu tuo ihmiset yhteen perheidensä ja läheistensä kanssa, ja jälleennäkemisen koittaessa annetaan puolin ja toisin lahjaksi kuukakkuja – kiinalaiseen tyyliin komeisiin kuoriin pakattuina.

Kaipuuta poteva, perheestään tai läheisistään kaukana oleva voi keskisyksyn täysikuun aikaan tuntea sydämessään kevennystä, sillä saman, pyöreän kuun ihastelu yhdistää ihmisiä, oli heidän välillään etäisyyttä kuinka paljon hyvänsä. Kiinassa tämä ajatus täysikuun yhdistävästä vaikutuksesta lohduttanee jonkin verran niitä miljoonia ja taas miljoonia ihmisiä, joille ei irtoa junalippua tai joille ei muuten suoda mahdollisuutta irtautua lomien ajaksi työstään.

Alun perin, Tang-dynastian aikoihin, syksyistä täysikuuta palvottiin kiitoksena hyvästä sadosta samalla, kun kuun jumalalta rukoiltiin hyvää onnea vastaisuuden varalle. Hyväntuulisen yhdessäolon ohella juhla toimiikin myös onnellisuuden ja vaurauden symbolina.

Täysikuuta pidetään keskisyksyllä niin maagisena siksi, että siihen liittyy erikoisia, vanhoja taruja, joiden yksityiskohdat tosin vaihtelevat lähteestä riippuen.

Eräs taru kertoo kolmesta viisaasta haltiasta, jotka muuntautuvat surkeiksi, vanhoiksi miehiksi ja menevät anomaan syömistä ketulta, apinalta ja jänikseltä. Kettu ja apina tarjoavat vanhuksille ruokaa, mutta jäniksellä ei ole mitä tarjota. Jänis päättää loikata liekkeihin tarjotakseen viisaille ruoaksi itsensä. Liikuttuneena tästä uhrauksesta haltiat vievät jäniksen kuussa sijaitsevaan palatsiin, missä hänestä tulee kaikkien kiinalaisten nykyisin tuntema Jadejänis.

Kuukakut kapinaa edistämässä

Kuukakkuja syödään Kiinassa esimerkiksi Jadejäniksen muistolle, mutta kakkujen syntyyn liittyy muutakin.

Legendan mukaan Song-dynastian aikana mongolien peukalon alla olleet kiinalaiset joutuivat käyttämään mielikuvitustaan saadakseen tietoa kapinallisista aikeistaan leviämään. Herra nimeltä Liu Fu Tong sai ajatuksen: hän pyysi luvan lähettää ystävilleen kakkuja, joiden tarkoitus olisi ylistää silloin vallassa ollutta mongolikeisaria ja toivottaa tälle pitkää ikää.

Liu Fu Tong sai tahtonsa läpi ja valmisti tuhansia täysikuun muotoisia kakkuja. Niiden sisään oli kuitenkin kätketty viesti, joka kehotti nousemaan kahdeksannen kuun 15. päivänä sortajia vastaan. Syntynyt kapina oli osa tapahtumaketjua, joka lopulta edesauttoi mongolien kukistumista ja sitä seurannutta Ming-dynastian perustamista. Myöhemmin keskisyksyn ajankohta alettiin yhdistää kuukakkujen nauttimiseen.

Kuukakuista on nautittu keskisyksyn aikaan siis jo pitkään. Kakuista tulee helposti ähky, sillä ne sisältävät paljon kaloreita. Tottumattomat tullevat parhaiten toimeen perinteisempien, esimerkiksi kananmuna- tai paputäytteisten kakkujen kanssa, mutta myös lihalla varustettuja kakkuja on saatavilla – esimerkiksi Yunnan-provinssin bravuuri on kinkkutäytteinen kuukakku.

Ajan myötä kuukakkuvalikoimakin on kehittynyt, joten esimerkiksi suklaatäytteisiä kakkuja löytyy. Viime vuonna markkinoille ilmestyi jopa tutunnäköisten lintujen näköisiä Angry Birds -kakkuja!

Romantiikkaa ja kuolemattomuutta

Romantiikannälkäisten keskuudessa kuuluisin kuuhun liittyvä legenda lienee tarina Hou Yi -nimisestä taitavasta jousimiehestä ja tämän kauniista vaimosta nimeltä Chang’e.

Eräänä päivänä, yhdeksän polttavaa aurinkoa taivaalta alas ammuttuaan sai Hou Yi palkkioksi urheudestaan pillerin, joka sisälsi ikuisen elämän eliksiiriä. Hän ei halunnut syödä pilleriä heti, vaan piilotti sen ja siirtyi uusien sankaruuksien pariin – uteliaisuuttaan Chang’e kuitenkin löysi pillerin. Hän söi sen, ja havaitsi heti kykenevänsä lentämään. Hou Yin palatessa kotiin tämä huomasi, että pilleri oli syöty, ja syöksyi suutuksissaan vaimonsa perään.

Chang’e pakeni miestään aina kuuhun asti, missä hän hengästyneenä yskäisi ja vahingossa sylki ulos puolet nielaisemastaan pilleristä. Kuussa Jadejänis sai tehtäväkseen valmistaa naiselle uusi pilleri, jonka avulla tämä voisi lentää takaisin maan päälle rakkaansa luokse. Pilleri ei ole vieläkään valmistunut, mutta sanotaan, että joka vuosi kahdeksannen kuukauden 15. päivä Hou Yi käy kuussa vierailemassa vaimonsa luona. Ja siksi kuu on sinä yönä niin kaunis!

Kuussa ahertaa Jadejäniksen lisäksi muitakin: kuolemattomuuteen turhan uteliaasti suhtautunut Wu Kang tuli tuohtuneen Jadekeisarin toimesta karkotetuksi kuuhun, missä hänen tehtävänsä kuolemattomuuden saavuttamiseksi oli kaataa suuri puu. Kirveestä ei kuitenkaan ole ollut hyötyä, sillä kyseinen puu uudistuu sitä mukaa kuin Wu Kang sitä kirveellään hakkaa. Miehen sanotaan olevan edelleen kuussa työnsä touhussa.

Uskotaan myös, että kuussa asuu vanha mies, Yue Lao, joka tunnetaan paremmin avioliiton jumalana. Hänellä sanotaan olevan sormensa pelissä jokaisessa kuolevaisten välisessä avioliitossa, sillä kaksi rakastavaista yhdistää hänen sitomansa näkymätön silkkinauha, jonka voi katkaista vain toisen kuolema.

Muun muassa Hou Yin ja Chang’en kohtalon sekä avioliiton jumalan vuoksi monet romanttiset kiinalaistarinat sijoittuvat keskisyksyn juhlaan, jota pidetäänkin otollisena ajankohtana romanttisille ensikohtaamisille.

Keskisyksyn juhla on hieno tapa juhlistaa tunnelmallista syksyä valoin, pienin lahjoin ja yhdessäololla. Tänä vuonna juhla yhdistyi mukavasti Kiinan kansallispäivään, tarjoten monille mahdollisuuden viettää lomaa hieman tavallista pidempään. Ne epäonnekkaat, jotka eivät läheistensä luokse päässeet, saivat lohduttautua kirkkaan täysikuun parissa ja olla yhteyksissä puhelimitse. Seuraava tilaisuus yhdessäoloon saapuu tammikuun lopulla, kun kiinalainen vuosi vaihtuu ja kevätjuhlan aika koittaa.

Kansaa ilahduttamaan on keskisyksyn juhlaa varten valmistettu erilaisia lyhtyjä perinteisemmistä pyöreistä malleista aina luovempiin kuvioihin ja herttaisiin panda- ja muihin eläinhahmoihin.



Paikallisen Walmartin kuukakkutarjonta oli juhlan alla komea, ja kauppa kävi.


Tähän lopuksi vielä käännös kiinalaisen ystävän minulle lähettämästä keskisyksyn juhlan onnentoivotuksesta:

Päättymätön matka – pysähdy hetkeksi, kävele hitaammin.
Mieltä painava huoli – mieti hetkinen, siirrä se hetkeksi sivuun.
Loputtomasti aikaa vaativa työ – rentoudu hetkeksi, unohda stressi.
Rikkaudet, joihin et pääse käsiksi – mieti hetkinen, ne ovat vain maallista omaisuutta.
Keskisyksy on saapunut – toivotukseni ei ole ensimmäisesi, eikä myöskään paras, mutta se on aidoin. Toivotukseni ei yritä olla kaunein, tai kaikkein kattavin, mutta se tulee syvimmältä.
Olet sitten lukenut tähän asti kuinka monta toivotusta hyvänsä, tässä niiden päälle se vilpittömin: Toivotan sinulle ja perheellesi hyvää keskisyksyn juhlaa, terveyttä, turvaa!

7 kommenttia:

  1. Olipa ihanan mielenkiintoisia tarinoita. Ja hienoja kuvia.
    On ollut ilo lukea kirjoituksiasi, ja seurata menoasi siella Kiinan maalla...
    Hyvaa syksya toivottelee Tuula

    VastaaPoista
  2. Minustakin nämä olivat hyvin kiehtovia tarinoita. Osaatko suositella jotain lähdettä, josta lukea kiinalaisia taruja?

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Tuula, hauska kuulla että olet edelleen säännöllisten lukijoiden joukossa! :)

    Sini, en oikein osaa suositella mitään erityistä lähdettä, mutta itse lähden usein ihan surutta Wikipedian kautta, sieltä löytyy paljon hyvää tietoa ja mikä parasta myös lähteet tiedolle, eli ei muuta kuin kiinnostavia aiheita googlaamaan ja lähdeluetteloa klikkailemaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvää Keskisyksyn juhlan päivää;)
    oletko sie vielä kiinassa? olen kiinalainen suomessa :)
    19.09.2013

    VastaaPoista
  5. :) Kiitos! Tulin juuri tuolta keskuspuistosta kotiin, tänä vuonna ei ollut panostettu ollenkaan niin paljon kuin viime vuonna, joten yhtään valokuvaa ei ole tällä kertaa jakaa. :(

    VastaaPoista
  6. Hyvää juhlanpäivää! www.taonteehuone.fi

    VastaaPoista