maanantai 22. lokakuuta 2012

Läntiset vuoret / Western Hills / 西山


"Jos et ole nähnyt läntisiä vuoria, et ole nähnyt Kunmingia.

Jos et ole käynyt Lohikäärmeportilla, et ole käynyt läntisillä vuorilla."

Mikäli joskus päädyt viettämään yhden ainokaisen päivän Kunmingissa ja sää sattuu suosimaan, kannattaa päivän matkakohteeksi valita Xi Shan, läntiset vuoret. (Käytän nyt sanaa vuoret, koska kukkulat kuulostaa aina niin hölmöltä.) Tarjolla on tuntikausia kauniiden maisemien koristamaa patikointia ensin korkeiden puiden varjostamalla, lähes autottomalla maantiellä ja sitten kiviportaiden muodossa.

Bussilla pääsee melko kätevästi vuorialueelle johtavan maantien lähtöpisteeseen, josta matka jatkuu joko patikoiden tai toisella, hieman kalliimmalla bussilla kohti Lohikäärmeporttia ja sitä ympäröiviä houkutuksia.

Ylämäkeä julkisella tiellä riittää reilun tunnin patikoimisen edestä. Rupeama ei tunnu raskaalta, kun pitää taukoja muun muassa matkan varrelta löytyvissä buddhalaisissa temppeleissä (20 yuanilla irtoaa sisäänpääsy kahteen temppeliin) sekä magnoliapuistossa. (Koko tämän ilon voi toki kiertää köysiratakyytiin turvautumalla, mutta en ole vielä selvittänyt, missä köysiradan lähtöpiste tarkkaan ottaen sijaitsee.)

40 yuanilla pääsee päiväsaikaan sisään alueelle, jossa Lohikäärmeporttikin sijaitsee. Matka jatkuu joko patikoiden tai "hiihtohissillä" vielä ylemmäs; suosittelen patikoimista, mutta syystä tai toisesta huonommassa kunnossa olevat pääsevät hissillä vaivatta upeiden näköalojen pariin.

Matkan varrella sijaitsevat pienet temppelit ja paviljongit eivät ole kovin kaksisia, ja etenkin viikonloppuisin tunnelmaa latistaa vielä sankka kiinalaisten turistien joukko; jokainen kiinalainen tarvitsee ainakin sata kuvaa itsestään todisteeksi siitä, että on paikan päällä ollut. Itse kuuluun Lohikäärmeporttiinkin seurueemme suhtautui lähinnä olankohautuksella – jyrkkiä seinämiä on nähty ennenkin…

Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa sinnikkäästi niin pitkään, kuin portaita riittää! Ylhäältä avautuvat maisemat ovat nimittäin niin upeat, että vuorelta ei millään tahtoisi lähteä takaisin alas. Suuri Dianchi-järvi, kasvava suurkaupunki ja sitä reunustavat, matalammat kukkulat todellakin tarjoavat näkymän, jossa silmä lepää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti