keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kiinalaisesta hongkongilaiseksi – Afrikan kautta


Hongkong on osa Kiinaa, mutta ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen ansiosta sillä on kuitenkin vuoteen 2047 asti oikeus autonomiaan monen asian, kuten lainsäädäntönsä, valuutta-asioidensa sekä maahanmuuttolakiensa suhteen.

Manner-Kiinan puolelta, etenkin varakkaamman väen joukosta, löytyy paljon kiinnostusta Hongkongiin emigroitumiseen, sillä Hongkong tarjoaa vielä monessa suhteessa vapaamman version Manner-Kiinasta sekä muun muassa huomattavasti otollisemmat olosuhteet liiketoiminnan kehittämiselle.

On arvioitu, että mantereen puolelta virtaa Hongkongiin asumaan yhden päivän aikana peräti tuhat ihmistä. Luku on suuri, ja paikalliset ovatkin ilmaisseet tyytymättömyyttään mannerkiinalaisten tulvan vuoksi. He ovat esimerkiksi väittäneet, että tulvan seurauksena muun muassa asuntojen hinnat ovat lähteneet kaupungissa nousuun. On selvää, että kovalla kiinalaistulvalla tulee jo melko lyhyelläkin aikavälillä olemaan suuri vaikutus myös itse kaupunkiin ja sen identiteettiin, joka vielä nykyisin on kiehtova sekoitus itää ja länttä.

Onkin ymmärrettävää, että Hongkong haluaa pyrkiä hillitsemään mantereen puolelta eri syistä ja eri keinoin kaupunkiin pyrkivän väestön määrää.

Hongkongiin on tällä hetkellä mahdollista saada pysyvä asumislupa kolmella eri tavalla: omaamalla jonkin erityisen, Hongkongin kehitystä edistävän taidon, olemalla hongkongilaisen tai Hongkongissa asumisluvan omaavan lähisukulainen, tai sijoittamalla kaupunkiin suuria summia rahaa.

Sijoittajapuolella Hongkongilla on ollut vuodesta 2003 alkaen voimassa politiikka, joka sallii useimpien maiden täysi-ikäisten kansalaisten muuttamisen kaupunkiin, mikäli heiltä irtoaa sijoitettavaksi riittävästi omaisuutta. Jotta sijoittaja voi anoa asumisoikeutta Hongkongiin, tulee häneltä nykyisin löytyä sijoitettavaa 10 miljoonan Hongkongin dollarin eli noin miljoonan euron edestä. Seuraavat maat ovat kuitenkin politiikan ulkopuolella: Afganistan, Albania, Kuuba, Pohjois-Korea sekä… Manner-Kiina.

Syystä tai toisesta mannerkiinalaisilla ei tällaista sijoittajaemigroitumismahdollisuutta ole, mutta Hongkongin viranomaiset ovat siitä huolimatta joutuneet huomaamaan, että rikkaita mantereen puolen serkkuja kuitenkin virtaa kaupunkiin solkenaan. Mutta kuinka ihmeessä?

Vastaus löytyy kansalaisuuksilla keinottelusta. Moni varakas kiinalainen on löytänyt Hongkongin politiikasta porsaanreiän: mikäli varakas kiinalainen vaihtaa kansalaisuutensa siten, että hän omaa sopivan maan passin, on hänellä välittömästi oikeus muuttaa sijoittajaksi Hongkongiin. Niinpä moni on päätynyt johonkin pieneen Afrikan valtioon, joka toivottaa rikkaat ulkomaalaiset tervetulleeksi niin avosylin, että kansalaisuuden vaihtamisen voi hoitaa niinkin pian kuin vain parissa viikossa.

Esimerkiksi Gambiaan oli vuoteen 2012 mennessä rekisteröitynyt 8 000 kiinalaista, jotka sittemmin pyrkivät Hongkongiin sijoittajamaahanmuuttajiksi. Muiden suosittujen maiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi Guinea-Bissau sekä Niger. Näiden maiden kansalaisuuden hankkiminen on kiinalaiselle helppoa.

Kansalaisuutensa vaihtanut ex-kiinalainen saattaa Hongkongin suhteen joutua vielä kohtaamaan vaikeuksia, sillä asumisoikeudestaan saa pysyvän vasta seitsemän vuotta Hongkongissa vietettyään. Tilastojen mukaan vuoteen 2012 mennessä 26 492 ulkomaalaista sijoittajaa oli anonut Hongkongin erityistä asumislupaa. Näistä peräti 86,6 prosenttia oli mannerkiinalaisia.

Hongkong on kiinalaiselle houkutteleva ”ulkomaille” muuttamisen vaihtoehto, sillä Hongkongista käsin katsottuna suku ja juuret ovat vielä siedettävän välimatkan päässä. On yllättävää, että niin moni kiinalainen joutuu ja on kaiken lisäksi vielä jopa valmis hylkäämään oman kansalaisuutensa saadakseen mahdollisuuden muuttaa kaupunkiin, joka on osa Kiinaa.

1 kommentti:

  1. Itse uskon että pääsyy Hongkongiin muuttamiseen , erityisesti rahakkaimpien henkilöiden kohdalla joilla löytyy resursseja kikkailla kansalaisuuksilla, on taloudelliset syyt. Hongkong ja Singapore ovat molemmat käytännössä ns. "veroparatiiseja".

    Helpoin tapa tehdä tuo asumislupaan oikeuttava sijoitus on ostaa asunto Hongkongista.

    Ja erityisesti hongkongiin muuttaminenhan ei välttämättä tarkoita että pitäisi lähteä mihinkään mannerkiinasta, Hongkongin kiinalaisethan voivat kaikki hakea omaa viisumia mannerkiinaan joka on todella pitkään voimassa tai asumislupaa mannerkiinaan luopumatta Hongkongin kansalaisuudesta.

    VastaaPoista