tiistai 16. huhtikuuta 2013

Rennosti Dalissa


Dalia esitellessä tuntuu siltä, että on pakko käyttää sanaa rento – siitä siis otsikko.

Lonely Planet kuvailee Dalia kohteena, joka erityisesti menneinä vuosina oli jokaisen Lounais-Kiinaan rentoutumaan saapuneen reppureissaajan ehdoton vierailukohde. Nykyisin turismin voidaan sanoa jo vieneen Dalilta (tai oikeastaan pääasiassa sen vanhaltakaupungilta) viehättävimmän charmin, mutta yksikään Bad Monkey -baarin terassilla ulkomaalaisten omistajien itse paikallisesti tuottamia oluita siemaillut ei voi väittää, etteikö Dali olisi ehdottomasti vierailun arvoinen – ehdottomasti rento.

Cangshan-vuorten ja Erhai-järven väliin täydellisesti sijoittuva Dalin vanhakaupunki on hyvässä maineessa, mutta omasta mielestäni paikasta ei jäänyt paljon mainittavaa: tunnelman ja arkkitehtuurin puolesta olo ei siellä ole erityisen vanhahtava.

Älä kuitenkaan anna sen vaivata! Bad Monkey -tuoppisi jälkeen voit vaellella pitkin vanhankaupungin katuja ja kokeilla joitain lukemattomista, paikallisista katuruokaherkuista. (Budjettimatkaajan etu on se, että kaupungin sisällä sijaitsee myös lukio: niinpä alueelta löytyy useita ”kanttiineja”, joissa saa ruoka-aikoihin vatsansa täyteen jopa viidellä yuanilla. Sitten rahat riittävät taas herkkuihin.)


Vanhaakaupunkia reunustavan muurin päälle pääsee kävelylle.


Kurkku kosteana ja vatsa täynnä kelpaa jatkaa matkaansa kohti Dalin tarjoamia lukuisia vierailukohteita, joista poimintoja seuraavassa. Suositukset perustuvat omiin, kahden Daliin tehdyn vierailun myötä kertyneisiin kokemuksiini.

Kolme pagodaa + Chongsheng-temppeli

Jo lipun hinnan perusteella voi päätellä, että tämä on Dalin must-see-nähtävyys. 120 yuania kustantavalla lipulla pääsee ihailemaan sekä pagodia että sen länsipuolella sijaitsevaa, valtaisaa temppelikompleksia. Aikaa alueella saa halutessaan vierähtämään useita tunteja.

Koillis-Kiinan vanhimpiin vielä pystyssä oleviin rakennelmiin lukeutuvat pagodat on pystytetty 800-luvun puolivälin tienoilla. Useista rakennuksista koostuva Chongsheng-temppeli on suuri ja komea, ja pagodien tapaan myös erittäin vanha. Perusteellisen restauroinnin myötä temppelirakennukset ovat kuitenkin menettäneet paljon pitkän menneisyytensä tuomasta charmista – luulinkin itse aluksi, että kyseessä on uusi temppelikompleksi. Puhtaista maalipinnoista huolimatta uskon, että temppelien ystävä ei kuitenkaan rinteeseen toinen toisensa perään pystytettyjen rakennusten parissa pääse kyllästymään. [kuvia poistettu jälkikäteen]



Butterfly Spring

Tämä ”perhoslähde” on pieni, mutta sitäkin viehättävämpi nähtävyysalue. Puiston päänähtävyys on kaunis, noin 50 neliömetrin kokoinen lampi, jossa vesi hohtaa ainakin auringon paistaessa upean sinisenä. Altaan ylle kumartuu iäkäs puu, joka kukkiessaan houkuttelee luokseen tuhansia ja taas tuhansia perhosia.

Bai-vähemmistökansalle perhoslähde symboloi rakkautta. Lähteeseen liittyy esimerkiksi Ah Pengin ja Jinhuan välinen rakkaustarina, jonka voi nähdä ainakin suositussa, poliittista propagandaa romanssiksi naamioituneena tarjoavassa Five Golden Flowers -elokuvassa vuodelta 1959.

Lähteen kupeessa sijaitsee kolme myyttisen eläimen (vai mitä nuo nyt ovat?) päätä. Eläinten suista virtaa raikasta lähdevettä, jossa voi pestä kätensä ja esittää samalla toivomuksen. Itse toivoin parempaa onnea lemmen rintamalla, ja kuinka ollakaan, pian Dalista Kunmingiin palattuani lempi leimahtikin – ja kunnolla! Kannattaa siis käydä toivomassa!



Nanzhao-tyylinen saari

Historiansa tuntevat tietävät, että Lounais-Kiinassa ja osassa Kaakkois-Aasiaa kukoisti aikoinaan Nanzhao-niminen kuningaskunta, jonka pääkaupunki sijaitsi Dalissa. Tältä Erhai-järven itäpuolella sijaitsevalta viehättävältä pikku saarelta löytyy kauniiden maisemien ohella jonkin verran Nanzhai-aikakauden kuuluisia hahmoja esittäviä patsaita sekä hahmoihin liittyvää perustietoa.






Cangshan-vuoret

Näppärän etäisyyden päässä Dalin vanhastakaupungista sijaitsevat kukkulat tarjoavat hienon päivän komeissa maisemissa; sesonkien ulkopuolella ylhäällä on myös taivaallisen rauhallista. Suosittelen olemaan laiska ja säästämään puhtia sen verran, että hoidat itsesi ylös köysiradan keinoin ja jatkat köysiradan päätepisteestä käsin pohjoiseen päin rennosti patikoiden ja matkan varrelta löytyvissä kohteissa poikkeillen.

Kiinnostavan Zhonghe-temppelin kohdalla piti ainakin itse ylhäällä käydessäni lähteä alas, mutta jääräpäisenä halusin jatkaa kieltokylteistä huolimatta vielä matkaa. Pohjoisempaan päin edetessä maisemat muuttuvat aina vain upeammiksi, ja onkin sääli, että jossain vaiheessa ei voi muuta kuin kääntyä polullaan takaisin.

(Cangshan oli Dalin-vierailuni aikana ainoa paikka, jonne en ottanut kameraa mukaan. Olin kuullut riittävästi tarinoita Dalissa yksinään matkaileviin kohdistuneista varkauksista, joten päätin kerrankin ottaa varman päälle. Valitettavasti Googlen kuvahakukin näyttäisi tarjoavan pääasiassa vuorten juurelta otettuja kuvia.)

Xizhoun vanhakaupunki

Vanhakaupunki-rintamalla Dalilta löytyy tarjottavaa melkeinpä saman verran kuin Lijiangilta, josta kirjoitin taannoin. Xizhou lienee heti varsinaisen vanhankaupungin jälkeen Dalin kuuluisin, ja sinne pääsee kätevästi bussilla. Xizhoussa voi kuljeksia rauhassa ympäriinsä paikallisen, vaalean arkkitehtuurin yksityiskohtia tarkkaillen, aina välillä paikallisia herkkuja poskeensa pistellen. Xizhoun historia kertoo tarinaa muun muassa kahdesta kilpailevasta kapitalistiperheestä, joista varakkaamman nimissä kaupungissa ilmeisesti aikoinaan oli jopa 300 kiinteistöä.






Herkkupuolella suosittelen kokeilemaan suolaista versiota baba-nimeä kantavasta herkusta, jota paikalliset saattavat ulkomaalaisen nähdessään koettaa myydä ”pizzana”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti