tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kaksi itäaasialaista luomiskertomusta

Kiinan historiaan ja nykyhetkeen eri näkökulmista kurkkaava uusi kurssimme on ollut toistaiseksi suurilta osin melko puuduttava kokemus: opettaja kertoo asioista, jotka valtaosalle luokasta ovat jo kauan sitten tulleet tutuiksi. Ainoa ero on oikeastaan se, että tällä kertaa asioista opitaan ja keskustellaan kiinaksi. Tunnit saattavat olla tylsiä, mutta omasta mielestäni on toki hyvä oppia myös näistä asioista puhumaan kiinaksi.

Olemme saaneet katsella paljon opetusvideoita, mikä onkin tarjonnut monelle oivan tilaisuuden ottaa pimeässä luokkahuoneessa torkut. Osa videoista on todella vanhoja ja huonolaatuisia, ja myös niiden tarjoama ”tieto” saattaa välillä ärsyttää – esimerkkinä mainittakoon, että Taiwania luonnollisesti pidetään poikkeuksetta yhtenä Kiinan provinsseista.

On opettajamme silti helmiäkin onnistunut löytämään, ja monen videon nimen olenkin kirjoittanut ylös myöhempää katselua varten. Ajattelin tällä kertaa jakaa lukijoiden kanssa kaksi mielenkiintoista, alle kymmenen minuutin mittaista itäaasialaista luomiskertomusta. Toivottavasti YouTube-linkit aukeavat Suomesta käsin, näiden kanssa on joskus ollut ongelmia…

Ensimmäisessä (《女娲补天》eli englanniksi Nü wa patches up the sky) Nüwa-jumalatar luo ihmisen ja paikkaa taivaan. Kun tätä kiinalaista videota katsoo YouTube-sivulla, löytyy sivupalkista nälkäisille lisää ehdotuksia katseltavaksi.Toinen video (《沙画中看历史》) tarjoaa historiaa silmiä hivelevän, hämmästyttävän “hiekka-animaation” keinoin.

1 kommentti:

  1. Kiitos tuosta ensimmaisesta videosta, itsekin kesittelimme Kiinan historia -kurssilla tuota luomiskertomusta.

    VastaaPoista