Saavuin ensimmäistä kertaa Kiinaan vuonna 2009 vain pari viikkoa ennen kiinalaista uuttavuotta. Luonnollisesti en lyhyessä ajassa ehtinyt kovinkaan moneen paikalliseen tutustua, ja kun lomat henkilökunnalla alkoivat, tyhjeni koulu lähes aavemaisen kolkoksi. Uudenvuodenaaton vietin ulkomaalaisporukassa, ja pääsin sentään todistamaan vavahduttavia ilotulituksia. Valitettavasti loman loppuosa kului ihmetellessä, yksin varovasti Pekingin kuuluisimpiin nähtävyyksiin tutustuessa.
Tänä vuonna talvilomamme alkaa 13. tammikuuta. Uusivuosi sijoittuu 23. päivälle, minkä jälkeen opiskelijoiden pitää tulla helmikuun 8. päivä ilmoittautumaan läsnä oleviksi, jotta stipendirahojen kanssa ei tule ongelmia. Huhu kertoo, että kiinan tunnit alkavat kuitenkin vasta helmikuun 20. päivä. Vapaata opiskelusta on siis periaatteessa sangen ruhtinaalliset 38 päivää.
Olen tässä viime viikkoina pohtinut, miten nuo päivät kuluttaisin. Tällä kertaa sain valita (tai jouduin valitsemaan!) kahden melko hienolta kuulostavan vaihtoehdon välillä, mutta on pakko myöntää, että asia aiheutti yllättävän paljon päänvaivaa. Ongelmia syynä on tuo helmikuun kahdeksas, joka leikkaa pitkän loman kahteen osaan. Koulumme pakkomielle allekirjoitusten suhteen on ikävä asia etenkin niille, joilla olisi lomalla mahdollisuus matkustaa kotimaahansa viettämään aikaa perheidensä ja ystäviensä kanssa.
Omana ykkösvaihtoehtonani oli pitkään WWOOF Taiwan. WWOOF on maailmanlaajuinen systeemi, joka mahdollistaa erilaisen elämysmatkailun: työskentelet luomufarmilla neljästä kuuteen tuntia päivässä ja saat vastineeksi ruoan, majoituksen ja unohtumattoman kokemuksen unholaan vaipumassa olevan elämäntyylin ja elinkeinon parissa.
Kiinnostuin alun perin tästä mahdollisuudesta kuultuani kaverin kaverista, joka oli vuoden aikana matkustanut Etelä-Amerikan eteläkärjestä aina mantereen pohjoisosiin asti: yhdellä farmilla aikansa vietettyään otti hän yhteyttä seuraavaan farmiin ja hyppäsi bussiin. Lisäksi eräs hyvä ystäväni menetti viime vuonna sydämensä Irlannille lähdettyään sinne vapaaehtoiseksi. Lienee tarpeetonta mainita, että wwooffaus tarjoaa myös syväsukelluksen kohdemaan tai -maanosan kulttuuriin.
Taiwanissa houkutteli vapaaehtoistyökokemuksen ohella muun muassa maan eteläisen osan lämpö, kaunis luonto sekä uuden vuoden viettäminen kaupungin ulkopuolella. Jätän kuitenkin reissun tällä kertaa väliin, sillä haluaisin kokemuksesta hieman pidemmän kuin nyt tarjolla olevat kaksi tai kolme viikkoa. Aikataulujen lisäksi vaakakupissa painaa monta pienempää (teko)syytä, joita olen keksinyt tyydyttääkseni perustelemisen tarpeitani. Muun muassa mukavuudenhalulla ja rahan säästämisellä myöhempiä matkoja varten on omat likaiset näppinsä pelissä, mutta tärkeintä on kuitenkin se, ettei nyt tarjolla oleva, uusi vaihtoehto ole sekään ollenkaan hullumpi.
Olen aikaisemmin viitannut Neiti Karkkiin, iloiseen 50-vuotiaaseen kiinalaisrouvaan, johon sattumalta tutustuimme syksyllä erään koulukaverini kanssa. Olemme hänen ansiostaan kokeneet täällä kaikenlaista hienoa, ja hänen ansiotaan on muun muassa se, että voin viikoittain tienata mukavat lisäansiot opettamalla englantia kuudelle lukiolaiselle. Lupaan kirjoittaa lukuvuoden loppuun mennessä eeppisen henkilökuvan hänestä, niin täydellinen esimerkki hän on maailmankuulusta kiinalaisesta vieraanvaraisuudesta!
Koska en halua mitenkään tyrkyttää itseäni kiinalaisten koteihin, on tämä mahdollisuus vielä hieman auki, mutta ilmoilla on jo pitkään ollut mahdollinen kutsu viettämään uuttavuotta oikean kiinalaisperheen kanssa. Saatan siis hyvässä lykyssä päästä näkemään aitiopaikalta kaiken, mitä tuohon kiinalaisten vuoden tärkeimpään juhlaan liittyy. Parempaa oppituntia kiinalaisesta kulttuurista tuskin uskaltaa edes toivoa.
Jos kaikki menee hyvin, saan viettää viikon tai kaksi Zhejiangin Quzhou-kaupungissa, minkä lisäksi ehtisin lomalla tehdä kaksi lyhyempää reissua lähiympäristön kaupunkeihin ennen kevätlukukauden alkua. Kävi miten kävi, on tiedossa sopiva sekoitus elämyksiä ja lepoa. Molempia kaivataan, sillä ensimmäinen lukukausi teho-opiskelua Kiinassa on osoittautunut yllättävän raskaaksi: olen vakaasti päättänyt, että pidän ensimmäistä kertaa viiteen ja puoleen vuoteen tauon kiinan kielen opiskelusta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti