maanantai 28. marraskuuta 2011

HSK 5

HSK:n viidennen tason rakenteeseen tutustuminen meni vähän viime tippaan, mutta kuten lupasin, seuraavassa esittelen lyhyesti kyseisen testin eri osiot – tästähän saattaa olla hyötyä lukijoille myöhemminkin. Tässä ensin kaksi hyödyllistä linkkiä:

täältä löydät linkit kirjallisen testin eri tasojen kattaviin pdf-esittelyihin

täällä puolestaan pääset kokeilemaan eri tasojen harjoitustestejä (vaatii rekisteröitymisen)

120 minuuttia kestävä koe koostuu kolmesta osiosta: kuuntelusta (听力, 30 min), luetunymmärtämisestä (阅读, 40 min) ja kirjoittamisesta (书写, 40 min). Lisäksi testin loppuun on varattu 10 minuuttia vastauslomakkeen täyttämiselle – tätä varten on ainakin Kiinassa myynnissä mainioita, paksulyijyisiä erikoiskyniä, joiden avulla ei 90 ruutua kymmenessä minuutissa sutatessa pääse paniikki iskemään. Helsingin Konfutse-instituutissa viime vuonna nelostasoa suorittaessani talo muistaakseni tarjosi moisen kynän.

Kuuntelu

Monivalintaa. Kaikki osat kuunnellaan vain kerran, ja seuraavaan kohtaan siirrytään aina melko nopeasti. Paperilla naaman edessä näkyvillä vain vastausvaihtoehdot.

Ensimmäiset 20 kysymystä ovat melko suorasukaisia: lyhyt dialogi/teksti, jota seuraa kysymys. Alla esimerkki:

男:车快开了,我要上车了。
女:好,祝你一路平安。到了以后给我来电话。
问:他们最可能在哪儿?

A 车站 B 学校 C 医院 D 机场

Loput 25 kysymystä ovat hieman haastavampia. Ensin 10 samankaltaista kysymystä kuin edellä mainitut, dialogit/tekstit vain ovat jonkin verran pidempiä. Seuraavat 15 kysymystä pistävätkin ainakin allekirjoittaneen keskittymiskyvyn, muistin ja hermot koetukselle (tuppaan aina koetilanteessa ajattelemaan ihan muita asioita, esimerkiksi sitä, missä söisin lounasta; siksi kuuntelut eivät aina suju niin kuin toivoisin): tekstinpätkät ovat niissä melko pitkiä, ja ne kerran kuultuaan pitää ripeästi vastata 2–4 kysymykseen.

Luetunymmärtäminen

Monivalintaa. Ensimmäiset 15 kysymystä käsittävät tekstinpätkiä, joissa on aukkoja. Kontekstin perusteella valitaan oikea vaihtoehto ja siirrytään ripeästi eteenpäin, jotta säästetään aikaa myöhemmin tulevia, aikaa enemmän vaativia kohtia varten. Seuraavat kymmenen kysymystä liittyvät lyhyempiin tekstinpätkiin, jotka luettuaan pitää vastausvaihtoehdoista valita se, joka sisällöltään (parhaiten) vastaa tekstin sisältöä. Loput 20 kysymystä ovat jo tiukempia, sillä tekstit ovat pidempiä ja niiden pohjalta pitää vastata useampaan, 3-5 kysymykseen.

Itse mallikoetta suorittaessani huomasin tuon viimeisen osion kohdalla, että parin, kolmen lauseen jälkeen kannatti jo vilkaista ainakin ensimmäistä kappaleeseen liittyvää kysymystä. Kun tekstin aihe oli jo tiedossa, oli melko helppoa kysymyksen luettuaan asennoitua löytämään sille tekstistä vastaus. Jokaisen vastausvaihtoehdon lukemiseen ei välttämättä kannata tuhlata aikaa, sillä jos kysymyksen ja tekstin on lukenut huolellisesti, saattaa oikean vastauksen joissain tapauksissa tunnistaa hyvinkin nopeasti – ja jos se vastaus on A, on säästetty hienosti aikaa ja voidaan siirtyä seuraaviin haasteisiin. Nopeus on tällä tasolla kaiken a ja o, samoin kuin nelostasollakin.

Kirjoittaminen

Tämä osio alkaa kahdeksalla mielestäni helpolla kohdalla: kiinankielisiä lauseita on pilkottu osiin, ja ne pitää kursia kasaan. Esimerkki:

大笑 ,忍不住 ,起来 ,他 > 他忍不住大笑起来

Tämän jälkeen seuraakin se monelle potentiaalinen kompastuskivi: pitää kirjoittaa kaksi noin 80 merkistä koostuvaa kirjoitelmaa. Esimerkkikokeessa ensimmäisessä on annettu viisi sanaa (元旦,放松,礼物,表演,善良), joista jokaisen on löydyttävä vastaustekstistä. Edellä mainituista sanoista kahta en itse ainakaan ihan äkkiseltään (paineessa) osaisi järkevästi käyttää, mutta luulisi, että vastauksesta pisteitä irtoaa vaikka kaikkia sanoja ei siihen onnistuisikaan sisällyttämään… Toisessa esimerkissä pitää kirjoitelma luoda ”kalastus kielletty” -kylttiä esittävän kuvan perusteella. ”从前在中国,有一个污染了的湖泊。。。” Siinä jo 14 merkkiä, lähes viideosa vaadittavasta sanamäärästä!

Itse olen huomannut viime aikoina, että hirmuista vauhtia uutta oppiessa ne kaikkein helpoimmat, vuosikausia sitten opitut kirjoitusmerkit saattavat päästä oudosti unohtumaan. Täytyy toivoa, että koetilanteessa aivot kuitenkaan eivät tee tepposia, vaan kirjoittaminen lähtisi sujumaan mukavasti; 80 merkkiä on loppujen lopuksi aika olemattoman pieni määrä tekstiä, kunhan vain vauhtiin pääsee.

Toivotan HSK:ta suorittavalle onnea, oli kokeen ajankohta, paikka tai taso sitten mikä hyvänsä. Toivottavasti kirjoituksistani on jollekulle hyötyä!

2 kommenttia:

  1. Harjoitustehtavien jalkeen olen entista vakuuttuneempi, etta kompastuskivi tulee todellakin olemaan nuo kaksi kirjoitelmaa. Huolena on, etta en tieda ensimmaiselle kirjoitelmalle annettuja merkkeja. Sama toisessa, esimerkiksi en olisi muistanut miten 钓鱼 sanan ensimmainen merkki kirjoitetaan.

    Sinun sanavarastosi on minua huomattavasti suurempi, mutta miten ajattelit ratkaista sen jos tulee eteen sana, jota et ymmarra, mutta se pitaisi sisallyttaa kirjoitelmaan?

    VastaaPoista
  2. Kiertelemällä ja asioiden vierestä puhumalla ratkaisisin tuon kalastus-ongelman, puhuisin muusta asiaan liittyvästä, mainitsisin esim. että lammesta nostettuja kaloja ei kannata syödä.

    Nuo viisi sanaa minuakin huolestuttavat, olisi kiva tietää kuinka pistelasku tapahtuu. Jos en jotain sanaa tunnista niin en kyllä sitä lähde väkisin tekstiin ujuttamaan. :)

    Lykkyä!

    VastaaPoista