perjantai 18. marraskuuta 2011

Kuunteluhuumoria + joku toinen video

Joskus, kun tekemistä (lue: opittavaa) on vähän liikaa ja aikaa vähän liian vähän, ja kun rentoutumisellekin tekisi mieli löytää hieman enemmän aikaa, alkaa helposti harhautua internetin maailmassa hihittelemään mitä turhimmille jutuille ja videoille. Itse törmäsin hiljattain tähän kieli poskella tehtyyn, mainioon "kiinan kielen kuullunymmärtämisvideoon".

Videosta ei kiinaa tuntemattomalle ole kauheasti iloa, mutta jos lukijalla on videolla käytettävästä sanastosta enemmän tietoa, on kyseessä sangen viihdyttävä pätkä. Osa Xiaoming-hahmon käyttämistä ilmauksista pitää sisällään piilomerkityksen, jonka pitäisi avautua puhekieltä tai slangia tuntevalle. HSK-testiin valmistautuvalle tämä voi tarjota oivan kevennyksen. Video löytyy täältä, alla sanasta sanaan -käännökset kolmesta "koekysymyksestä":

“小明,这碟是小红的吗?”
“你大爷的!我的!”
——问:这碟是谁的?

"Xiaoming, onko tämä dvd Xiaohongin?"
"Sun isoisäs! Mun!"
Kysymys: Kenen dvd on?

“小明,窗台上落了鸟屎,去擦一下好么?”
“我擦!我不擦!”
——问:小明擦不擦窗台?

"Xiaoming, ikkunalaudalla on linnunpaskaa, voitko pyyhkiä sen?"
"Mä pyyhin! Mä en pyyhi!"
Kysymys: Pyyhkiikö Xiaoming ikkunalaudan?

“小明,你吃早饭了吗?”
“吃个蛋!!!”
——问:小明早饭吃了什么?

"Xiaoming, söitkö aamupalan?"
"Söin kananmunan!!!"
Kysymys: Mitä Xiaoming söi aamupalaksi?

Tänään saimme myös nähtäväksemme upean, Zhejiang Normal Universityn kansaivälisyyttä ja alkamassa olevaa kansainvälistä kulttuurikuukautta mainostavan videon. Voisin kerrankin sanoa, että "olisin itsekin tehnyt paremman". Omaa naamaani ei onneksi videolla juuri näy, vaikka lopun "sydänmuodostelmasta" minut saattaakin bongata, kunhan vain tietää, minkänäköistä kaveria etsiä.

3 kommenttia:

 1. Eksyin blogillesi Sara Jaaksolan sivujen kautta.
  Mielenkiintoinen blogi! Itse olen Zhejiang:ista kotoisin ja Jinhuassa asuu sukulaisia, jonka vuoksi tulee käytyä joka kiinan reissuilla.
  Viime reissulla kysyin enoltani: Asuuko täällä ulkomaalaisia ollenkaan? koska tunsin itseni ulkopuoliseksi kiinassa :D Toivottavasti viihdyt Jinhuassa! HSK-testiä ajattelin itsekin suorittaa jossain vaiheessa, tekstisi siihen liittyen auttaa meikäläistä sisäistämään minkälainen se oikeasti on.

  VastaaPoista
 2. Aileenj, hauska kuulla että kiinnostuit blogistani, minulla on nyt ainakin kaksi lukijaa jotka ovat aiemmin asuneet tai viettäneet paljon aikaa Zhejiangissa. :)

  Jinhuassa olen pärjännyt ja viihtynyt hienosti, ja parhaillaan harkitsen tänne jäämistä ainakin vielä toiseksi vuodeksi, saa nähdä kuinka käy...

  HSK:sta kirjoitan lähiaikoina lisää.

  VastaaPoista