sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Li Zhi

Potentiaalisessa sarjassa "mainitsemisen arvoisia kiinalaisia muusikoita tai yhtyeitä" ensimmäisenä luvassa pikainen tutustuminen artistiin, jota minulle suositteli ruotsalainen opiskelutoverini ja joka on sittemmin osoittautunut yllättävän mukavaksi kuunneltavaksi.

李志 (Li Zhi) on Kiinan Jiangsu-provinssista kotoisin oleva 34-vuotias herra, jonka virallisilta nettisivuilta voi vaivatta ladata koko hänen kymmenkunta albumia käsittävän tuotantonsa; halutessaan taiteesta voi kiittää lahjoittamalla artistille haluamansa summan rahaa.


Latasin ensimmäiseksi yksinkertaista nimeä F kantavan albumin, joka edustaa miehen tuoreinta tuotantoa. Albumin mukana tulee Word-tiedostona levyn kappaleiden sanoitukset, mikä helpottaa mukavasti musiikkiin tutustumista.

Levy  alkaa rauhallisella, suorastaan tyypillisellä kiinalaisballadilla 《寻找》(’Etsintä’), jossa epäonnistuneen suhteen särkemä sydän etsii yksinkertaista rakkautta ja sen mahdollistamaa uuden elämän aloittamista. Oikukas kakkosraita 《尽头》 (’Päätepiste’) omaa kevyiden osuuksien rinnalla yllättäen jopa suomalaisen rockin kaltaisia dramaattisia piirteitä; rakkautta ja kuolemaa yhteen nitovat sanoituksetkin ovat välillä kuin suoraan Ville Valon kynästä:

路的尽头是湖
(Tien päätepiste on järvi.)

湖的尽头是你
(Järven päätepiste olet sinä.)

你的尽头有一个人看着我,说:明天,一起下葬
(Sinun päätepisteessäsi on ihminen, joka katsoo minuun sanoen: ”Huomenna meidät haudataan yhdessä.”)

Tunnelmallinen 《门》 (’Portti’, pistä soimaan jos linkki aukeaa!) edustaa levyn kauneinta antia, ja kiinaa ymmärtävä kuuntelija saa tehdä sanoitusten merkityksestä omat tulkintansa. Samoin on monien muiden raitojen kanssa: ainakin itselleni on välillä ihan riittävän vaikeaa tulkita jopa suomenkielisten kappaleiden sanoituksia, eikä kiinankielisen tekstin tulkinta tunnu yhtään helpommalta!

Albumin jälkipuoliskolla tunnelmoidaan paljon menneisyyden muistoissa, usein romantiikkaa huokuvissa merkeissä.

Kappaleen 《山阴路的夏天》 (’Shanyin-kadun kesä’) teksti kuvaa lopulliselta näyttävän eron jälkeisiä tunnelmia. Nanjingin kesä on jättänyt kertojan mieleen elävät muistot kauniista parisuhteesta, yhteisistä hetkistä kesäisillä kaduilla tai kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevan asunnon parvekkeella. Myös letkeä seitsemäs raita 《你的早晨》 (’Aamunkoittosi’) virittelee parisuhdetunnelmia, kertoen aamu-unisesta kumppanista, jota ei yhtään kiinnostaisi nousta sängystä saati mennä töihin. Nimeä 《杭州》 (’Hangzhou’) totteleva kahdeksas raita käväisee Zhejiang-provinssissa, jonka pääkaupungista kertojalla on haikeutta ja katumusta aiheuttavia, nuoren, kadotetun rakkauden muistoja vuosien takaa.

Kokonaisuus ei ehkä varsinaisesti tajuntaa räjäytä, mutta suosittelen kuitenkin kokeilemaan, mikäli olet yhtään kiinalaisesta musiikista kiinnostunut!

6 kommenttia:

 1. Täytyypä tutustua! Pitää kyllä myöntää, ettei mun kiinan kielen taito riitä ymmärtämään sanoja, mutta voin sitten muuten vain fiilistellä. Latasin jonkun random-levyn ja tässä sitä kuuntelen, aika jännä että sillä on koko tuotanto tuolla tavalla vaan tarjolla (en kyllä valita, kun tämä sattumalta valitsemani levy kuulostaa aika kivalta!).

  Katsoin muuten ensin että sinä oot tuossa kuvassa! 8D Ensin pohdin että onpa tukka kasvanut, mutta sitten katsoin tuota tupakkaa pitelevää kättä ja noita sormia ja totesin, että ne ei ole mutanttisormet, kyseessä et siis ole sinä. :D

  VastaaPoista
 2. Hei nyt ei puhuta mun sormista täällä mitään! :D En kai mä nyt itsestäni tänne random väleihin kuvia heittelisi. :)

  VastaaPoista
 3. Vaikka voisi kyllä toisaalta ihan kannanottona tehdä sellaisen mihinkään mitenkään liittymättömiä omakuvia vilisevän narsismipostauksen, nykypäivän tyyliin...

  VastaaPoista
 4. Miten olis päivän asu -kuva? Voit samalla listata, mistä vaatteet on peräisin, että fanit voi rynnätä kauppoihin ja pukeutua samalla tavalla. Ja sitten kommenttiboksissa puhkeaa myrsky, kun joku vaate onkin kirppikseltä eikä ole siis mahdollista ostaa samanlaista!

  Mulle tuottaa muuten aina suuria vaikeuksia selviytyä tuosta "todista, että et ole robotti tms." -osiosta kommentoidessa, pitää ties kuinka monta kertaa valita uudet sanat kun en vaan saa selvää. :( En oo tarpeeksi inhimillinen.

  VastaaPoista
 5. I'm a cyborg, but that's ok.

  VastaaPoista
 6. Hyviä ideoita, näillä eväillä kävijämäärät kasvuun!

  Ehkä ihan hyvä että Blogger vaatii todistamaan lukutaitonsa ennen kuin saa kommentoida, tulee sitten tätä spämmiä vähemmän sulta ja muilta asiattomilta.

  VastaaPoista