sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Toiset satunnaiset

Miesten ammatti

Muistan Pekingissä asuessani kuulleeni, että monet kampaamot tarjoavat tukanleikkuun lisäksi muitakin palveluita – seksipalveluja siis. Tarkkasilmäinen kuitenkin huomaa Kiinassa, että naiskampaajien määrä näyttäisi olevan vähäinen; itse asiassa en Jinhuassa tai Kunmingissa ole varmaan koskaan nähnyt naispuolista kampaajaa.

Jostain syystä en usko, että mieskampaajilla olisi hihassaan käteenvedon kaltaisia erikoispalveluja, mutta en silti ole uskaltautunut Kiinassa vielä kampaajalla käymään. Vuonna 2009 Pekingiin lähtiessäni tukkani oli vielä puolipitkä, mutta kun paksun pehkon karattua käsistä hakeuduin työpaikkani kampaamohuoneelle ja kurkkasin sen ikkunasta sisään, meni pupu pöksyyn.

Salongissaan tupakkaa vetäneet nuoret miehet – ja etenkin heidän kampauksensa – näyttivät niin epäilyttäviltä, että en halunnut hiustyyliäni heidän varaansa jättää. Ainakin ulkomaalaisten keskuudessa vallitsee sellainen epäreilu käsitys, että "kaikki" kiinalaiset mieskampaajat ovat homoseksuaaleja. Oman teoriani mukaan käsitys perustuu lähinnä siihen, miltä heidän tukkansa usein näyttää.

Ajoin tukkani itse, ja siitä asti olen kantanut millisiiliä, joka rahan lisäksi säästää aikaa, vaivaa ja shampoota – lisäksi kiinalaisnaiset käyvät kuumina, kun muistutan heidän mielestään Pako-sarjan päähenkilöä Michael Scofieldia(!). Jos olisin tarpeeksi rohkea ja kärsivällinen, voisin vaikka tänään päättää antaa tukkani kasvaa entisiin mittoihinsa. Projektille toisi lisämaustetta sellainen lisä, että antaisin kuukausittain kiinalaisten miesparturien hoitaa trimmauksen, oman makunsa mukaisesti. Noin vuoden kuluttua voisin julkaista kiehtovan kuvasarjan, joka esittelisi lookini jokaisen kampaamovisiitin jälkeen.

”Kannibaali-punaniskat”

Ruotsalainen kaveri kertoi päivällisellä tarinaa jossain Kunmingin laitamilla sijaitsevasta ”kannibaali-punaniskakylästä”. Hän tosin lienee sotkenut sanan kannibaali merkityksen, sillä ihmislihan sijaan kyseisessä kylässä herkuteltiin koiralla; punaniskoista kylän asukkaat kuitenkin taisivat käydä. Hän kuvaili pientä hetkeä, joka sai hänet ja ystävänsä poistumaan välittömästi paikalta:

”Kävelimme keskellä päivää aavemaisen hiljaista katua pitkin. Pysähdyimme erään asunnon avoinna olleen ulko-oven eteen, ja näimme, kuinka sisällä pyöriteltiin vartaassa kokonaista koiraa. Kääntyessämme jatkamaan matkaamme oli viereemme vaivihkaa ilmestynyt valtaisa koira, joka tuijotti meitä vihaisesti muristen. Hitaan rauhallisesti onnistuimme kiertämään koiran, kuitenkin vain havaitaksemme, että olimme saaneet lisää seuraa: likaisiin vaatteisiin pukeutunut paikallinen mies tuijotti meitä ulkomaalaisia muutaman metrin päästä, kädessään suuri viidakkoveitsi.”

Ehkä onnistun tulevilla pyöräretkilläni eksymään juuri tähän paikkaan!

Muotokuvia kampukselta

Olen viime aikoina alkanut harkita ihmisten kuvaamiseen panostamista. Valitettavasti kokemattomuuteni ja luonteeni yleensä hanaavat vastaan, joten en vieläkään ole onnistunut löytämään rohkeutta marssia kiinnostavalta näyttävien ihmisten pakeille pyytämään heiltä lupaa valokuvaukseen. Jostain pitää kuitenkin aloittaa, sen aika koittaa ennemmin tai myöhemmin.

Lauantai-iltapäivänä eteeni tupsahti tunti luppoaikaa yliopistomme kampuksella, ja päätin käyttää tuon ajan valokuvaten. Löysinkin nopeasti kuusi kappaletta malleja, joiden seurassa kuvaaminen sujui varsin luontevasti: alla muotokuvat kuudesta patsaasta, jotka kaikesta päätellen ovat tottuneet poseeraamaan lukemattomille kameroille! Lopuksi bonuksena vielä kaksi lisäkuvaa, jotka nekin on otettu yliopistomme viehättävältä, vihreältä kampukselta.3 kommenttia:

 1. Mulla ei ole mitään omaa kokemusta mistään "extra" palveluista, mutta mä en usko että vastaavia palveluita on tarvetta mitenkään salata kiinassa.
  Ainakin Tianjinissa suht keskustassa hienojen ja modernien toimistokompleksien vieressä oli katu jolla oli punavalolla valaistuja liiketiloja jossa aulassa istui kellonajasta riippumatta lauma tällättyjä naisia lätkimässä korttia eikä siinä kyllä vaikuttanu olevan mitään kulissia muusta liiketoiminnasta :D  mä olen käyny parturissa Kiinassa, ja ei ole mun mielestä ollut mitenkään dramaattisempi lopputulos kuin Suomessa olisi. mutta en ole kyllä yleensä mennyt halvimpaan mahdolliseen, yleensä maksan 30 rmb.
  "不要太短" on aina riittäny parturissa ohjeeksi, saman sanoisin Suomessakin :)

  yhden kerran multa tosin kysyttiin parturissa että olenko mä tullut uusimaan mun permanenttia (!?), ilmeisesti luulivat että mulla on joku kulahtanut permanentti kun ei mun hiukset ole samanlailla suorat kuin kiinalaisilla vaikkei mulla mitään kiharoita varsinaisesti ole.

  VastaaPoista
 2. Mä kyllä uskaltauduin kampaajalle ja useastikin. Meillä ainakin monessa paikassa hieronta kuului hintaan ja se oli kivaa. Siis sellainen ihan oikea hieronta päähän ja vähän niskoihin ja käsiinkin. Mutta se korvien putsaus oli ihan yök, sellaisen pumpulipuikon pyörittäminen minuuttitolkulla korvassa ei ollut mun juttu.

  Kyllä ne aina ihan ok tuloksen sai suomalaisiin hiuksiin leikattua, tosin mieheni älytön luonnonkiharapehko aiheutti kyllä harmaita hiusksia kiinalaisille.

  Niiden kampaajapoikien omat hiukset on kyllä jotain ihan uskomattomia... Aikamoisia kampauksia on niihin väännetty, eikä yksikään hius liikahda, vaikka kuinka tuulisi tukkaan.

  VastaaPoista
 3. Vietin viime vuonna Kiinassa 3kk, joista kaksi kuukautta Kunmingissa.
  Parturikokemuksista sen verran etta omaa kuontaloani en uskaltanut Kiinassa ehostaa. Mutta poikaystavani tarvitsi pikaista hiusten leikkausta. Niimpa Urumqin kaupungissa eteemme sattui oikein hyvan ja laadukkaan nakoinen hiussalonki. Itse selailin lehtia silla valin kun partnerini hiuksia leikattiin. Nautinnollisen hetken katkaisi korvia vihlova kiljaisu. Miesparturi nimittain oli erehdyksissa leikannut poikaystavani korvasta sievoisen palan ihoa pois...Jalkeenpain en ollut varma tuliko kiljaisu parturin vai partnerini suusta.
  Naky oli aika mielenkiintoinen. Nyt talle voi jo nauraa, mutta silti muistona tasta on korvassa oleva lovi.
  Olivat toki todella pahoillaan emmeka maksaneet hiustenleikkuusta, joka muuten oli kylla hyva.

  kiitoksia hyvasta blogista, olen tata jo hetken lukenut. Sinulla on hyva tyyli kirjoittaa!
  Terveiset kevaisesta Oslosta!
  -jasmin

  VastaaPoista