perjantai 7. syyskuuta 2012

Kahdeksan Wikipedia-faktaa Kunmingista

Olen saapunut määränpäähäni, ja toistaiseksi kaikki on vaikuttanut varsin mukavalta.

Edessä on paljon lepoa uudessa kodissa ja paperisotaa yliopistolla – alkutunnelmista lisää myöhemmin, jahka olen ehtinyt järjestää tavarani ja koota hengitykseni. Sitä odotellessa laitan luettavaksi tämän matkan varrella kasaamani, kevyen ja ehkä vähän tylsänkin faktakoosteen.

Myöhemmin Kiina-blogissa on luvassa kokeilumielessä ehkä jotain ”randomimpaa”, kenties samalla jollain tasolla myös henkilökohtaisempaa, tekstiä. Katsotaan mitä syntyy, sanotaan nyt vain, että muistivihkon pitäminen aina taskun pohjalla ei ole ollut ollenkaan huono ajatus.

Tajusin jokin aika sitten, että jätin kesän aikana tekemättä monenlaisia Kiinaan lähtöön liittyviä "kotiläksyjä". Hyvänä esimerkkinä se, että en vieläkään oikeastaan tiedä mitään uudesta kotikaupungistani, paitsi että kyseessä on varmasti ihan hieno paikka. Näin voi päätellä paitsi Yunnan-provinssin ilmastosta, sen maineesta matkailijoiden silmissä sekä myös siitä, että kaupungin menolle ja tapahtumille on omistettu oma, englanninkielinen nettisivustonsa GoKunming, jollaista esimerkiksi Jinhualla ei tietenkään ole tarjota.

Ajattelin tehdä sivistymättömyydelleni jotain, ja päätin aloittaa yksinkertaisella Wikipedia-vilkaisulla. Alla poimintoja englanninkielisestä Kunming-osuudesta löytyneistä faktoista.

(1) Vaikka Kunming sijaitsee maantieteellisesti lähellä kuumuudestaan tunnettuja Kaakkois-Aasian maita, on alue ilmastoltaan varsin lempeä. Talvet ovet lyhyitä ja melko lämpimiä ja kesä puolestaan leuto – niin leuto, että tuskin koskaan mennään lämpötiloissa 30 asteen yläpuolelle; sademäärä on kesäkuukausia lukuun ottamatta melko vähäinen. Kunming tunnetaankin ”ikuisen kevään kaupunkina”, jossa kukat kukkivat aina.

(2) Ilmastoltaan Kunming sopii erinomaisesti myös sienien kasvattamiseen, ja alueella kasvatettavat, sadat sienilajit ovat olennainen osa useita paikallisia ruokalajeja. Myös perunan rooli on täällä ilmeisesti tärkeämpi kuin Kiinassa yleensä, mikä sopii suomalaispojalle oikein hyvin. Tänään jo herkuttelin paistareilla kadunkulmassa!

(3) Kunming sijaitsee lähes 2 000 metriä merenpinnan yläpuolella, minkä vuoksi lukuisat huippu-urheilijat Kiinasta ja ympäri maailmaa tulevat kaupungin leireille treenaamaan. Korkeilla paikoilla treenaamisen sanotaan tarjoavan atleetille etua, kun itse kilpailut järjestetään lähempänä merenpintaa. Korkeudesta ja/tai kaupungin maantieteellisestä sijainnista johtuen myös aurinko porottaa poikkeuksellisen kuumasti, joten varuillaan pitää olla.

(4) Keskeinen sijainti Kaakkois-Aasiasta päin katsottuna on tehnyt Kunmingista tärkeän keskuksen monessa suhteessa, myös hieman kyseenalaisemmalla tavalla: huumekauppa kukoistaa, koska kaupunki sijaitsee niin lähellä Kultaista kolmiota. Sainkin tästä huumepuolesta jo varoituksen kiinalaiselta ystävältäni, joka kehotti jättämään huomiotta kaiken maailman diilerit. Oli hyvä vinkki.

(5) Kunmingin asukasluku on 6,4 miljoonaa, josta noin puolet on urbaania väestöä loppujen asustaessa metropolia ympäröivillä alueilla, eli maaseudulla tai jonkun Helsingin kokoisissa pikkukaupungeissa. Han-kiinalaisten lisäksi Kunmingissa elää myös peräti 24:n Kiinan vähemmistökansan edustajia. Itse asiassa koko Yunnan-provinssi on tunnettu etnisten vähemmistöjen asuinalueena, ja katukuvassa onkin jo vilissyt paljon värikkäitä kansallispukuja.

(6) Kunmingissa järjestetään vuosittain kolme elokuvafestivaalia: BigScreen Festival keskittyy kiinalaiseen ja (jostain kumman syystä) italialaiseen elokuvaan, Yunnan Multicultural Visual Festival näyttää kiinalaisia dokumentteja ja Kunming Anime Festival on erikoistunut, noh, animeen.

(7) Kunming on väkiluvultaan yksi Kiinan suurimmista kaupungeista, jossa ei ole toimivaa metroverkostoa – vielä. Vain pari kuukautta sitten avattiin, kuin minua varten, uudelta lentokentältä lähemmäs kaupungin keskustaa johtava linja. Lisäksi kaksi muuta linjaa on valmistumaisillaan ja jokusen muun linjan rakentamisen aloittaminen on suunnitteilla.

(8) Kunmingista tuli 18. syyskuuta 2008 Jyväskylän sisarkaupunki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti