maanantai 10. syyskuuta 2012

Suoraan muistikirjasta

"You are capable, competent, creative and careful. Prove it."

Lennolla Moskovasta Shanghaihin löysin rapean onnenkeksin sisältä tällaisen allitteroivan rohkaisuviestin.

Onnenkeksejä pidetään kiinalaisena juttuna, mutta itse asiassa olen kuullut, että harva mannerkiinalainen osoittaa minkäänlaisia tunnistamisen merkkejä, mikäli keksit otetaan puheeksi. Tuote onkin syntynyt japanilaisten keskuudessa, tullut tunnetuksi Yhdysvalloissa ja levinnyt sitten kiinalaisleimalla varustettuna ympäri maailman – näin opin joskus taannoin ChinesePod-tunnilla.

Söpön punaisen muistivihkoni ensimmäistä sivua koristaa nyt tämä rohkaiseva viesti. Kenties nyt on tullut aika viimein todistaa itselleni, että olen kyvykäs, kilpailukykyinen, luova ja huolellinen… ei mikään huono yhdistelmä. Näitä ominaisuuksia on jo pitkään saattanut tuikkia blogitekstieni lomasta, niin paljon rohkaisevaa palautetta olen saanut.

Nyt tarvitsee ottaa suuri harppaus kohti kunnianhimoisempaa kirjoittamista. On tullut aika uhrata kirjoittamiselle enemmän aikaa. Ryhdynkin miettimään potentiaalisia aiheita, joista kirjoittaa rahanarvoista tavaraa muualla julkaistavaksi – itse asiassa mielessä on jo jokunen. Ja jos harppaukselleni käy kuten Kiinan vastaavalle aikoinaan, eivätkä tekstini kelpaa, ei hätää: jaan ne täällä teidän kanssanne!

Yritys singahtaa uusiin suuntiin näkyy Kiina-blogissa ainakin lähitulevaisuudessa ”random-ilmiönä”: aion ryhtyä julkaisemaan satunnaiset-tagilla varustettuja tekstejä, jotka käsittelevät niitä aiheita, joista olen kirjaani maailman menoa ihmetellessäni muistiinpanoja sattunut rustaamaan. Tavaraa tulee sitä mukaa, kun kirjan sivut täyttyvät.

Näin osasta teksteistä tullee hajanaisia, mutta mahdollisesti myös jollain tasolla kiinnostavampia ja välillä myös tavallista henkilökohtaisempia. Uskon, että muistikirja-tekstini tarjoavat lukijalle kiehtovan ja entistä monipuolisemman kulttuurikurkistuksen ja näkökulmaa siihen, miltä täydellinen maisemanvaihdos tuntuu: luvassa esimerkiksi inhoreaktioita Kiinan nurjiin puoliin ja ihastusta niihin moniin hienoihin, pieniin asioihin; luvassa ihmettelyä; luvassa referaatteja taksin kyydissä tai kahvipöydässä kuullusta ja kurkistuksia maapallon toiselle puolelle lähteneen suomalaismiehen väistämättömiin mielialan vaihteluihin; luvassa varmasti myös paljon muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti