tiistai 2. joulukuuta 2014

"Tiedätkö, mitä Kiinan pitäisi mielestäni alkaa tehdä?"

Moni Kiinassa hieman pidempään asuva alkaa ennen pitkää kyllästyä "kiinalaisten usein esittämiin kysymyksiin". Jokapäiväiset utelut luultavasti astronomisesta palkkatasostasi, liian vanhaan ikään venytetystä naimattomuudestasi tai kiinalaisnäkökulmasta täysin käsittämättömistä ruokailutottumuksistasi alkavat eittämättä nopeasti kyllästyttää, etenkin, kun ihmettelyn päälle saa usein kuulla turhan paljon neuvoja. Tällaisten kohtaamisten myötä kommunikointi kiinalaisten kanssa voi alkaa ärsyttää.

Mamahuhu-sketsiporukan hauska video kuitenkin muistuttaa, että tilanne on varmasti usein sama myös kiinalaisten näkökulmasta: me "paremmat" länsimaalaiset puhumme kiinalaisille alentuvaan sävyyn ja kerromme heille, kuinka asiat ovat tai kuinka asioiden suhteen pitää toimia.

Tämän videon takaa löytyvässä videossa kolme laowaita jakaa kiinalaisille neuvojaan. Ylimieliset nuoret muun muassa kritisoivat Kiinan saasteisuutta, ovat harhaisen itsevarmoja omasta kielitaidostaan, ihmettelevät sellaisia "käsittämättömiä" kulttuuri-ilmiöitä kuin kasvojen menettäminen ja avioliiton tärkeyden painottaminen, paljastavat tietämättömyyteen perustuvia stereotypioita, ja paljon, paljon muuta.

Videossa todellisuutta on reippaasti liioiteltu, mutta tunnistan siinä silti monia Kiinassa kohtaamiani ulkomaalaisia, toisinaan jopa itseni. Itse kiinnitin Kiinassa paljon huomiota esimerkiksi siihen, että monet ulkomaalaiset nauroivat kiinalaisten yrityksille puhua englantia. Surullinen fakta kuitenkin on, että hyvin pieni osa kiinaa opiskelevista pystyy oikeasti puhumaan kiinaa siten, että se kuulostaisi kiinalaisen korvissa hyvältä ja luonnolliselta.

Video luultavasti aukeaa katsojalle sitä paremmin, mitä enemmän tämä on viettänyt aikaa Kiinassa tai kiinalaisten seurassa.

Voit tutustua Kiinan, kiinan kielen ja kiinalaisen kulttuurin tuntemusta vaativaa osaamista tarjoavan yritykseni verkkosivuihin osoitteessa www.hiinakiina.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti