torstai 11. joulukuuta 2014

Karu totuus joulukoristeista

Joulu on taas tulossa. Samalla monissa perheissä painitaan jokavuotisten paineiden kanssa: lahjat pitäisi hankkia ja kotikin sisustaa jouluiseksi. Joulukoristeiden hankinnassa päädyttäneen usein niihin halvimpiin vaihtoehtoihin, varsinkin kaiken sen kiireen keskellä.

Shanghaiist-verkkomedia on jakanut mielenkiintoisen, joskin masentavan uutisen joulukoristeiden tuotannosta. Artikkelin ja sitä varten otettujen valokuvien antama kuva ei voisi olla kauempana mielikuvasta iloisista tontuista jossain Korvatunturin hyväntuulisessa työpajassa.

Kuvat punaisen maalin kyllästämistä työhuoneista ovat ankeita. Samoin ankeita ovat kuvat värjäytyneistä kasvo- tai hengityssuojaimista, joita työntekijöillä kuluu kymmenkunta kappaletta yhden työpäivän aikana. Kolmen tai neljän tuhannen yuanin kuukausipalkka saattaa houkutella monia köyhiä, mutta työn sivutuotteena syntyy mahdollisia tai jopa todennäköisiä terveyshaittoja.


Artikkeli muuten sijoittuu Zhejiangin maakuntaan, Yiwun kaupunkiin, joka on allekirjoittaneelle sangen tuttu. Vuonna 2011, kun lähdin ensimmäistä kertaa Kiinaan opiskelemaan, kohteeni oli Jinhua-niminen kaupunki, jonka hallintoalue ulottuu myös Yiwun ylle. Kävin parin kuukauden ajan jopa Yiwussa opettamassa lukiolaisille englantia.

Poikkesin kerran ihan uteliaisuuttani kiinalaisen ystäväni kanssa Yiwun maailmankuuluilla pientavaramarkkinoilla, jotka lukeutuvat maailman suurimpiin. Krääsän määrä oli valtaisa. Monien ihmisten puheiden perusteella tiesin, että halvan yiwulaisen krääsän laatu on erittäin alhaista. Silti Yiwu vetää liikemiehiä puoleensa. Itse asiassa uskon, että moni Jinhuassa opiskeleva ei ole päätynyt sinne sattumalta, vaan Yiwun sijainti on ollut hyvin tiedossa.

Yiwusta lähtee halpoja joulukoristeita miljooniin maailman koteihin vuosittain. Tämä artikkeli kuvineen pitäisi mielestäni näyttää jokaiselle jouluostoksille lähtevälle, siinä missä tehotuotantolaitos pitäisi näyttää ihmiselle, joka ei koskaan ole tullut ajatelleeksi lihansyöntiin liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Ehkä tänä vuonna voisimmekin halpakrääsätuotannon sijaan ostaa eettisesti tuotettuja joulukoristeita, poiketa kirpparilla (ainakin Fidalta löytää paljon käytettyjä koristeita), kunnostaa jo ennestään kaappien perältä löytyvää tai vaikka ryhtyä luovaksi ja tehdä hauskat, omannäköiset joulukoristeet itse!

Voit tutustua Kiinan, kiinan kielen ja kiinalaisen kulttuurin tuntemusta vaativaa osaamista tarjoavan yritykseni verkkosivuihin osoitteessa www.hiinakiina.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti