keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pidä varasi, jos lennät Kiinassa!

Kiinassa matkustava joutuu usein turvautumaan maan sisäisiin lentoihin. Kiinassa (tai kiinalaisten kanssa kansainvälisesti) lentävän kannattaa muistaa, että joka päivä lukemattomat kiinalaiset lentävät ensimmäisen lentonsa. Monella on lentomatkustamiseen liittyvä etiketti vielä hakusessa. Siitä merkkinä viimeaikainen, erikoisista lentokonetapauksista kertovien uutisten tulva.

Tuoreimmassa tapauksessa kiinalaismies pidätettiin ja poistettiin koneesta tappelun päätteeksi. Herra ei suostunut luopumaan ikkunapaikastaan, vaikka hänelle määrätty paikka oli jossain aivan muualla. Mies oli sitä mieltä, että ensimmäisenä koneeseen ehtivillä pitäisi olla oikeus valita istumapaikkansa.

Riidat ja tappelut ovat Kiinan lennoilla yleisiä. Eräässä joulukuisessa tapauksessa riita istumapaikoista johti lopulta siihen, että nuori nainen kaatoi kulhollisen kiehuvaa vettä lentoemännän päälle. Tunteet alkoivat käydä kuumina, ja pian naisen miesystävä uhkasi räjäyttää koneen. Siinä vaiheessa Bangkokista Nanjingiin matkalla ollut kone kääntyi takaisin. Pommia koneesta ei löydetty.

Kerran erään Hong Kongiin mielineen perheen 3-vuotias poika ei suostunut kiinnittämään turvavyötään. Äiti vaati saada pitää poikaansa sylissään lennon ajan, vaikka se oli kiellettyä. Koska lento alkoi viivästyä, matkustajien välille puhkesi riita. Lopulta kolmehenkinen perhe, joka ei suostunut antamaan periksi, poistettiin koneesta.

Tyytymättömyyttä kanssamatkustajissa aiheutti myös matkalla Detroitiin ollut kiinalaisperhe, jonka isä levitti matkustamon käytävälle sanomalehden ja salli poikansa hoitaa tarpeensa paperin päälle. Kiinan kaduilla ulostava lapsi on tavallinen näky, mutta Kiinaan näky sitten rajoittuukin.

Joulukuussa eräs kärsimätön kiinalaisherra päätti jouduttaa koneesta poistumistaan ottamalla käyttöön hätäevakuointiin tarkoitetun ”liukumäen”. Mies, joka ei oman selityksensä mukaan ollut kuunnellut turvaohjeita ennen lentoa, sai maksaa tempauksestaan noin 5 000 euron vahingonkorvaukset.

Toisessa tapauksessa lentokone odotti vuoroaan kiitoradalle, kun eräästä matkustajasta alkoi tuntua siltä, että matkustamossa oli hieman tunkkaista. Hän päätti avata istumapaikkansa vieressä sijaitsevan hätäuloskäynnin voidakseen haukata raitista ilmaa. Lähtö viivästyi ja mies siirrettiin istumaan mahdollisimman kauas hätäuloskäynneistä.

Näistä tapauksista heijastuu Kiinan kiivas kehitys. Lennoilla tapahtuu, koska ne ovat pullollaan vaurastuneiden perheiden jäseniä, joilla vielä hiljattain saattoi tuskin olla varaa edes polkupyörään. Kummalliset ratkaisut ja erikoinen käytös saattavat olla arkipäivää maaseudun paikallisbussissa, mutta moni ei tule ajatelleeksi, että pelisäännöt ovat lentokoneessa hieman toiset.

Voit tutustua Kiinaan liittyviä kieli- ja asiantuntijapalveluja tarjoavan yritykseni verkkosivuihin osoitteessa www.hiinakiina.com1 kommentti:

  1. Mä en oo varma voiko tälle nauraa... On niin älyttömiä juttuja! :D/O.O

    VastaaPoista