keskiviikko 19. marraskuuta 2014

HiinaKiina OÜ ja yrittäjyyden ensiaskeleet

Kuten monelle lukijalle on jo selvinnyt, olen Kiinasta paluuni jälkeisinä kuukausina ehtinyt (a) mennä naimisiin, (b) muuttaa virolaisen vaimoni kanssa hänen kotikaupunkiinsa Tallinnaan ja (c) perustaa yrityksen.

Muutto uuteen maahan sekä yrityksen perustaminen Viroon sujuivat melko vaivatta. Olin kuitenkin aika ulalla moniin asiaankuuluviin toimenpiteisiin liittyen, minkä vuoksi oikeastaan vasta syys- ja lokakuun verran edenneen prosessin jälkeen saatoin marraskuun alussa todeta, että nyt on valmista. Silloin lähetin kolmelle asiakkaalle ensimmäiset pienet laskut, joiden ansiosta pystyin maksamaan itselleni lokakuulta jo pienen palkankin (tein siis syys- ja lokakuussa jo töitä, vaikkei yritystä ollutkaan vielä edes olemassa).

Minulla on nyt kolme asiakasta (kaksi Suomessa ja yksi täällä Virossa), joilta tulevista toimeksiannoista voi laskea vuositasolla kertyvän mukavan pohjatilin, joka riittää jo vaatimattomaan elämiseen Tallinnassa. Lisäksi on hyvin todennäköistä, että teen pian sopimuksen uuden kiinankielisen romaanin suomentamisesta, mikä tuo mukavasti töitä tulevan vuoden ensipuoliskolle.

Hitaasti mutta varmasti on siis päästy alkuun, ja selviytymisen peruskivi on valettu! Koska tässä on ollut paljon sellaista aikaa, jolloin niin sanottua oikeata työtä ei ole ollut, minulla on luonnollisesti ollut aikaa miettiä tarkemmin sitä, kuinka löytää yritykselleni lisää asiakkaita.

Ensimmäisenä suoritin syyskuussa kattavan tutkimustyön, jonka ansiosta olen ehtinyt lähettää tähän asti 141 käännöspalveluistani kertovaa sähköpostiviestiä suomalaisille, Kiinan kanssa kauppaa tekeville yrityksille sekä kaupungeille, joilla on Kiinassa ystävyys- tai sisarkaupunki. Olen saanut jokusen rohkaisevan vastauksen, ja uskonkin, että markkinointi poikii lähikuukausina ensimmäisiä toimeksiantoja.

Toinen projektini on ollut verkkosivujen kehittäminen, mikä pitkällä aikavälillä varmasti muodostuu tärkeimmäksi asiakkaita luokseni johdattavaksi kanavaksi. Käytin Jimdo-verkkosivupalvelusta aluksi sen ilmaisversiota, mutta vaihdoin maksulliseen versioon voidakseni taata sen, että se löytyy jatkossa yhä useammin Google-hakujen avulla. Mitä useammin sivu löydetään ja mitä useammin sille päädytään muilla sivuilla olevien linkkien kautta, sitä näkyvämpi siitä tulee. Tässä vaiheessa haluankin pyytää lukijalta pienen palveluksen: klikkaa tätä linkkiä ja vilkaise sivujani edes pikaisesti, niin edistät etenemistäni yrittäjyyden polun alkutaipaleella. Kaikki jakaminen on plussaa! Otan myös mielelläni vastaan verkkosivujeni sisältöön ja ulkoasuun liittyviä kommentteja.

Kolmantena olen alkanut hiljalleen ymmärtää ennen niin karttamani verkostoitumisen arvon. Minulla on esimerkiksi pitkään ollut LinkedInissä pystyyn kuollut profiili, mutta olen aktivoitunut asian suhteen. Olen päivittänyt profiilini, etsinyt lisää yhteyshenkilöitä sekä alkanut jakaa päivityksiä ja kommentoida muiden jakoja. Koskaan ei tiedä, kuka löytää tiensä profiilisi pariin yhden tilapäivityksen, linkkijaon tai järkevän kommentin ansiosta. Minut saa vapaasti lisätä yhteyshenkilöksi LinkedInissä!

Uskon, että tällaisella itsemarkkinointistrategialla päästään alkuun, ja jaankin varmasti tulevaisuudessa Kiina-blogin lukijoille lisää kokemuksia siitä, miten yrittäjyyden ensi askeleet ovat sujuneet.


2 kommenttia:

  1. Onnea yrityksellesi. Sinulla on todella mielenkiintoinen blogi ja unohduin lukemaan vuosien takaisiakin juttuja. Syvä kumarrus sinnikkyydelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta! Tällainen kommentti on parasta mahdollista palautetta ja hyvä muistutus siitä, että vuosia jatkunut bloggaaminen tuottaa yhä ihmisille iloa. :)

      Poista