maanantai 20. toukokuuta 2013

Kiinalaisetkin osoittavat mieltään


Mielenosoitukset ovat Kiinassa periaatteessa kiellettyjä, mutta monien lähteiden mukaan niitä toteutetaan maassa hyvinkin paljon – niistä vain ei aina julkisesti puhuta.

Kiinalainen media ei juuri mielenosoituksista raportoi, ja syykin on varsin yksinkertainen: sillä ei ole siihen lupaa. Vallan kahvasta kiinni pitävä maan johto haluaa tehdä kaikkensa, jotta yli 1,3 miljardista kansalaisesta koostuva populaatio pysyisi hanskassa. Jatkuvat uutisraportit tyytymättömyytensä osoittavista, rohkeista kansalaisista rohkaisisivat varmasti suuria ihmismassoja barrikadeille, ja seuraukset saattaisivat olla hyvinkin merkittäviä.

Jotkut mielenosoitukset ovat sentään Kiinassakin laillisia. Mielenosoitukselle voi anoa lupaa, ja mikäli lupa myönnetään, löytyy asiasta luultavasti tietoa myös mediassa. Näin on käynyt Yunnanin pääkaupungissa Kunmingissa, jossa järjestettiin viime torstaina virallinen mielenosoitus kaupunkiin kaavailtua, öljyn jalostamiseen sekä tekstiiliteollisuuden käyttöön tarkoitetun para-ksyleenin (PX) valmistamiseen erikoistuvan tehtaan perustamista vastaan.

Mielenosoitus oli toinen kahden viikon sisään – aikaisemmin Kunmingissa tapahtuneesta protestoinnista raportoi muun muassa BBC.

Sain ennen toista mielenosoitusta käsiini tietoiskun, jossa esiteltiin taustoja protestille. Tehdasta on aikaisemmin kaavailtu useisiin kiinalaiskaupunkeihin, mutta jo kolmesti on kansan vastareaktioiden ansiosta onnistuttu suunnitelmia lykkäämään: Vuonna 2007 kohisi Xiamenissa, vuonna 2011 Dalianissa ja vuotta myöhemmin Zhejiang-provinssin Ningbossa. Nyt saastuttajat ovat suunnanneet katseensa Kunmingiin, eikä sinitaivaisena ”ikuisen kevään kaupunkina” tunnetun, 7-miljoonaisen kaupungin väestö ole suhtautunut suunnitelmiin suopeasti.

Me ulkomaalaiset opiskelijat luonnollisesti pidimme hienona asiana sitä, että kiinalaiset uskaltavat protestoida, ja hetken harkitsimme itsekin osallistuvamme mielenosoitukseen. Kävi kuitenkin niin, että Kunmingin alueen opiskelijoilta kiellettiin protestiin osallistuminen. Oma yliopistoni järjesti torstaille jonkinlaisen ekskursion, johon en itse osallistunut mutta joka osaltaan auttoi pitämään nuorison ”turvassa”, toisin sanoen poissa sieltä, missä tapahtuu.

Jotkut vaihto-opiskelijat saivat osallistua tiedotustilaisuuteen, jossa heitä varoitettiin erilaisiin syihin nojaten pysymään poissa paikalta. Mikäli joku opiskelijoista päätyisi esimerkiksi paikalta otettuihin valokuviin, saattaisi hän menettää stipendinsä tai tulla jopa karkotetuksi, jolloin myös seuraavalla kerralla Kiinaan viisumia anoessa saattaisi joutua vastailemaan kiperiin kysymyksiin...

Mielenosoitusta koskevasta uutisoinnista ilmenikin, että poliisi kuvasi paikalla olijoita ahkerasti. Asian herkkäluontoisuudesta kertoo myös se, että monet Weibossa (Kiinan vastine Twitterille) julkaistut, asiaan liittyvät päivitykset oli poistettu sivuilta.

Kaikki tällainen varoittelu on Kiinassa opiskeleville tai opiskelleille hyvin tuttua, ja paikalle meneminen olisi todennäköisesti ollut melko harmitonta, mutta päätimme kuitenkin oman kaveriporukkamme keskuudessa suosiolla jättää kiinalaisten protestit kiinalaisille – miksi ottaa tyhmiä riskejä, jos meistä suurin osa kuitenkin mielii Kiinassa vielä enemmän tai vähemmän pitkiä ajanjaksoja viettää? Asiasta bloggaaminen riittäköön.

Itse mielenosoituksesta löytyi jonkin verran uutisointia ainakin englanninkielisiltä nettisivustoilta, esimerkiksi täältä. Ilmeisesti protesti sujui varsin rauhallisissa merkeissä, vaikka jotkut protestoijista väittivätkin, että tarpeettomia pidätyksiä tehtiin etenkin mielenosoituksen alkuvaiheessa. Poliiseja oli tiettävästi heitelty vesipulloilla, mutta toisaalta monet mielenosoittajat yrittivät myös huokutella poliiseja puolelleen – ovathan he yhtä lailla Kunmingin asukkaita.

Mielenosoittajia arvioitiin olleen paikalla noin tuhat, vaikka toisinaan väkeä olikin ollut niin vähän, että poliisien määrä oli ylittänyt mielenosoittajien määrän. Osa protestoijista oli saapunut paikalle ”salaa”, töistään lintsaten ja pomoltaan asian salaten.

Mielenosoittajat vaativat pormestari Li Wenrongilta vastauksia monenlaisiin kysymyksiin: Jos tehdas kerran olisi harmiton, miksei sen ympäristövaikutuksista tehtyä virallista raporttia ole julkistettu? Mikseivät paikalliset sanomalehdet ole saaneet kirjoittaa aiheeseen liittyvistä, kansalaisia askarruttavista kysymyksistä? Eikö asiasta voitaisi toteuttaa kansanäänestystä? Onko Kunmingin ylipäätään mahdollista taistella suuria, valtion omistamia yrityksiä vastaan?

Pormestari Li lupasi lopulta aiheen käsittelyyn enemmän läpinäkyvyyttä ja sanoi, että asian käsittelyä jatkettaisiin tulevalla viikolla. Hän lupasi, että silloin myös kansalaisilla olisi mahdollisuus saada oma äänensä kuuluviin.

Moni skeptikko uskoo protestien johtavan korkeintaan siihen, että tehdas lopulta perustetaan johonkin sellaiseen pieneen ja syrjäiseen paikkaan, jolla ei ole yhtä hyviä edellytyksiä puolustaa oikeuksiaan. Kävi Kunmingin miten kävi, suunnitelmat toteutuvat ennemmin tai myöhemmin, jossain päin Kiinaa. Kaiken skeptisyydenkin keskellä on kuitenkin ollut hienoa saada seurata, kuinka kiinalaisetkin osaavat ja uskaltavat yhdistää voimansa ja protestoida isompiensa aikeita vastaan!

1 kommentti:

  1. Käsittääkseni erilaiset mielenosoitukset ja pienemmän skaalan protestit ovat todella yleisiä Kiinassa, koska harvemmin köyhemmällä ja vähemmän koulutetulla väellä on resursseja virallisiin valituksiin ja reklamaatioihin, puhumattakkaan luottamuksesta viranomaisiin.

    Tianjinissa duunissa ollessani suht lyhyen ajan sisällä oli meidän toimistorakennuksella jopa kaksi eri protestia. Ensimmäisen näin vain ohimennen, ja se kesti ilmeisesti vain lyhyen aikaa. Parisen kymmenta rakennustyöläisen näköistä tyyppiä oli kerääntynyt pääovien luo, en tiedä mikä oli syynä.

    Toinen oli huomattavasti dramaattisempi: Tulen normaalisti töihin, ja heti kun hissistä omassa kerroksessa astuu ulos ei voi olla kuulematta kovaäänistä väittelyä ja suoraa huutoa.
    Työnantajani on vuokrannut puolet kyseisestä kerroksesta toimistoaan varten, ja toinen puolisko kuuluu China Merchants Bank Property Developmentille, jonka toimiston oveen oli vanhempi nainen ja hänen tyttärensä kahlinnut itsensä ketjuilla! Heillä oli mukanaan patjat ja peitot yms, ilmeisesti tarkoitus oli olla siinä niin pitkään kun tarve vaatii.

    Omassa toimistossamme oli kaikki vaan business as usual, vaikka huutotappelu kuului selvästi meillekkin. Kysyin pomolta että mistä siellä oli kyse, ja kuulemma protestoijien kotirakennus on tuhottu ja heidät on väkisin häädetty, ja china merchants bank ei ole maksanut tarpeeksi korvauksia tai korvauksia ei edelleen ole kuulunut, jolloin heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin järjestää tälläinen protesti.
    Ja kuulemma aivan samanlaisia protesteja on sattunut jo useamman kerran aiemmin. Jolloin ei jakseta mennä kiinalaiseen tyyliin edes seuraamaan tilannetta vierestä. Ennen kuin siis poliisit saapuvat, jolloin totta kai mentiin katsomaan miten käy koko toimiston voimin :D

    Ilmeisesti tällä kertaa oli onnellinen loppu, suht pian poliisien saapumisen jälkeen protestoijat pääsivät poliisien kanssa sisään tapaamaan kyseisen china merchantsin johtajaa johon protesti päättyi vielä ennen lounasaikaa.

    VastaaPoista