perjantai 6. huhtikuuta 2012

Haudantuhoamisjuhla

Kiinan kielen sana 清明节 kääntyy englanniksi joko muotoon Pure Brightness Festival tai, yleisemmin, Tomb Sweeping Day – haudanlakaisupäivä siis. 50-vuotias kiinalainen ystäväni kutsui minut ja koulukaverini tiistaina vierailulle Quzhou-nimiseen kotikaupunkiinsa (衢州), ja yllätykseksemme saimme mekin vierailla haudoilla. Vielä isompi yllätys oli se, että luutia ei hautuumaalla näkynyt.

Kuvittelin etukäteen, että tarkoitus olisi käydä laittamassa haudan ympäristö siistiin kuntoon edesmenneiden vanhempien sukulaisten kunniaksi. Tämä kuvitelma ei olisi kuitenkaan voinut olla kauempana totuudesta – ehkä haudanlakaisu viittaa siihen, kuinka seuraavana päivänä siivoojat tulevat paikalle siivoamaan jäljet.

Haudoille oli tuotu paljon tavaraa ihan kunnon aterioista olut- ja viinapulloihin asti, riippuen varmastikin siitä, mistä kyseisen haudan henkilö oli eläessään pitänyt. Ystäväni asetti ensin haudan edessä sijaitsevaan pieneen astiaan parisenkymmentä suitsuketta, minkä jälkeen hän alkoi sytytellä erilaisia papereita ja asetella niitä isompaan vatiin palamaan. Keltaista paperia meni paljon, samoin kuin punaisia leikkiseteleitä.

Lopulta hän otti esiin upean paperisen, kattokruunua muistuttavan rakennelman. Ehdin vain hetken miettiä, mihin sen saisi kätevimmin haudan lähelle ripustettua, kun se oli jo kunnon roihussa matkalla kohti tuonpuoleista. Ystäväni kruunasi vierailun metrin mittaisella papattimatolla, ja hauta oli poistuessamme kuin pommin jäljiltä.

Kiinassa muuten räjäytellään oikein kunnon papatteja, ja matto saattaa olla jopa kymmenen metriä pitkä. Tuota korvia huumaavaa melua kuunnellessani olen monesti muistellut lapsuuttani ja niitä pieniä ja säälittäviä papattimattoja, joita niin tykkäsimme paukutella. Kiinalaiset ovat selvästikin joutuneet valmistamaan papateistaan ulkomaiden markkinoille turvallisempia, äänettömiä mamoversioita.

Lisää kulttuurikokemuksia seurasi, kun vietimme vuorokauden ystävämme 83-vuotiaan isän ja hieman nuoremman perhetuttavan luona. Saavuttuamme tiistaina hautavierailun ja mukavan temppeli- ja nähtävyysvisiitin väsyttäminä perille, odotti meitä jo mahtava kiinalainen ateria. Syötyämme otimme parin tunnin torkut, ja herättyämme oli vaari jo ehtinyt loihtia uuden aterian pöytään! Hyvän ruoan lisäksi aterioita yhdisti tuhti kiinalainen viina, joka oli olennaisessa roolissa myös seuraavan päivän aamiaisella sekä lounaalla. Ehdin jo melkein tottua...

Keskiviikko meni vielä mukavasti vuoristomaisemissa. Zhejiang-provinssi näytti jälleen parastaan ja osoitti, että tuntemattomammillakin kaupungeilla on uteliaalle matkailijalle mukavasti tarjottavaa. Teknisistä ongelmista johtuen jäivät vuoristoreissulta hyvät kuvat vähemmälle, mutta laitan tähän alle jokusen Quzhou-kuvan kuitenkin.

Näiden kuvien myötä Kiina-blogi jää pienelle tauolle, sillä allekirjoittanut jättää hetkeksi koulukirjat hyllyyn pölyttymään ja lähtee parin viikon matkailuvapaalle. [kuvia poistettu jälkikäteen]3 kommenttia:

 1. Heippa.

  Minulla on ehkä hieman hassua asiaa, mutta en oikein tiedä kenen puoleen kääntyisin tällaisessa bloggeriin liittyvässä asiassa. Olen vastikään muuttanut Shanghaihin ja haluaisin jatkaa blogini pitämistä täälläkin. Hankin wpn:n, jonka kautta pääsen lukemaan bloggerin blogeja ja jopa postaamaan omia kirjoituksiani, mutta ongelma tulee vastaan kuvien lataamisessa. Olen normaalisti ladannut kuvia picasan kautta, mutta se ei toimi täällä. Kokeilin ladata kuvia suoraan koneeltani, mutta sekään ei onnistunut. Saan kuvat näkyviin vielä esikatselussa, mutta kun yritän julkaista postausta, kuvien kohdalla näkyvät vain kysymysmerkit. En myöskään pysty tekemään muutoksia blogini ulkoasuun, tai pystyn, mutta en tallentamaan niitä.

  Olen yrittänyt löytää ongelmiin ratkaisua siinä onnistumatta, joten ajattelin kääntyä sellaisen puoleen, joka on selvästikin saanut homman toimimaan täällä. En tiedä onko ongelma tilin asetuksissa, vai ehkäpä wpn-tarjoajassa. Sähköpostiosoitteeni on kaitaliina@gmail.com. Olisin suunnatoman kiitollinen, jos sinulla olisi aikaa vastata kysymyksiini.

  Ystävällisin terveisin K

  VastaaPoista
 2. Kävimme myös mummoni haudalla viime kiinan reissun aikana,juurikin Quzhoussa, vieläpä maaseudulla.... Pienempänä oli tylsää käydä haudoilla ku muut parkuivat haudan lähettyvillä ja kiven eteen oli aina tuotu hirveesti ruokaa ja muuta hyvää joihin en saanut koskea.....oletkos muuten jinhuassa käynnyt double dragon cavessä?

  Toivottavast dirty chinesei kirjan kuvista oli hyötyä, näytin kyseisen opuksen suomessa asuvalle kiinan opettajalle, joka meinasi pyörtyä nähdessään sitä:D

  -Jiajia

  VastaaPoista
 3. Jiajia, kiitos kommentista, hauska kuulla omista muistoistasi!

  Shuanglongdong on ollut tänne saapumisesta asti mielessä, mutta jostain syystä matkaa sinne en ole vain saanut järjestettyä. Silloin, kun minulla vielä oli maastopyörä, olin sinne kovasti menossa, mutta ikävä kyllä se varastettiin kovin pian... :(

  Olen lähettämiäsi Dirty Chinese -sivuja vähän lueskellut, mutta älä ihmettele, jos siihen liittyen ei ihan heti tule mitään tekstiä! Olen nimittäin valikoivasti saamaton, jotkut asiat vain jäävät tekemättä kun aina on mielessä miljoona muuta asiaa, joihin tarttua! :)

  VastaaPoista