perjantai 30. tammikuuta 2015

Matkoja savusumuun


Saasteet ovat yksi huolestuttavimmista ilmiöistä tämän päivän Kiinassa.

Kyseessä on ilmiö, jonka vuoksi lukemattomat, allekirjoittanut mukaan lukien, ovat alkaneet vältellä Kiinaa. Myös monet kiinalaiset haluaisivat paeta kotimaastaan sinisempien taivaiden maille, mutta yleensä vain rikkailla tai muuten etuoikeutetuilla on siihen mahdollisuus. Silti Kiinan talouskasvua jaksetaan hehkuttaa, ikään kuin tällä kasvulla ei olisi raakoja, peruuttamattomia sivuvaikutuksia.

Jia Zhangke puolestaan on yksi tämän päivän Kiinan kiinnostavimmista elokuvantekijöistä. Tämä kiinalaisohjaajien ”kuudennen sukupolven” yhteiskuntaa tarkasteleva johtotähti on mies sellaisten elokuvien kuin Still Life, 24 City ja A Touch of Sin takana.

Nyt Jia Zhangke on tehnyt yhteistyössä Greenpeacen kanssa Kiinan huolestuttavaa saastetilannetta kuvaavan lyhytelokuvan. Kuulostaa tärkeältä elokuvalta – eikä lopputulos petä odotuksia.

Nimeä Smog Journeys (kiinaksi 《人在霾途》) kantava lyhäri alkaa harmailla kuvilla savupiipuista ja voimaloista. Läheisellä pellolla näemme nelihenkisen maalaisperheen polttamassa nuotiota. Ikääntynyt perheen isoisä yskäisee ja vilkaisee sitten tehtaanpiippuun päin. Myös hänen tyttärensä yskii, sylissään pieni vauva. Missä lienee vauvan isä?

Pitkät junat kuljettavat lukemattomia hiililasteja teollisuuden ja kaupunkien hyödynnettäväksi. Näemme, kuinka pikkukaupungin nuoripari rakastuu, ja siirrymme hieman ajassa eteenpäin. Mies työskentelee paikallisessa kaivoksessa. Lääkärin vastaanotolla selviää, että pienen lapsen keuhkoissa on jo jokin vialla.

Työväki polkee savusumuisissa maisemissa töihin. Myöhemmin he katselevat valkokankaalta propagandavideota Kiinan vihreästä kehityksestä. Todellisuuden ja propagandan välillä on valtava ero.

Greenpeace sanoo: "Taivas ei muutu siniseksi odottamalla." Jotain täytyy tapahtua, ja vähän helvetin nopeasti.

Katso Jia Zhangken hieno, ajatuksia herättävä lyhytelokuva YouTubesta.

Haluan työssäni levittää tietoisuutta paitsi kiehtovasta kiinan kielestä ja kiinalaisesta kulttuurista, myös kiinalaisen nyky-yhteiskunnan epämiellyttävistä totuuksista ja lukemattomista muista maassa vallitsevista epäkohdista. Yritykseni verkkosivut osoitteessa www.hiinakiina.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti